Катар ще настоява ЕС да подпише дългосрочни договори, ако иска повече газ

Европа не иска да се ангажира с внос за 20 години, защото това може да навреди на целите за намаляване на вредните емисии

14:55 | 23 юни 2022
Обновен: 19:31 | 23 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Катар планира да настоява за условия, които ще заключат страните от Европейския съюз в закупуването на втечнен природен газ (LNG) за две десетилетия, ход, който ще усложни целта на блока да намали вредните емисии, като същевременно ще намали зависимостта му от руското гориво, предаде Bloomberg.

Държавата от Персийския залив, един от най-големите износители на втечнен природен газ в света, ще поиска от държавите от ЕС да подпишат дългосрочни договори, според хора, запознати със ситуацията. Страните от ЕС казват, че се нуждаят от по-кратък срок, за да постигнат целите на региона за намаляване на замърсяването.

Неотдавнашната германско споразумение за 20-годишни доставки на втечнен природен газ от САЩ засили намеренията на Катар да прокара своите искания. Въпреки това европейците твърдят, че офертите на Катар са твърде стриктни, осигурявайки на купувачите малка възможност да отклоняват доставките - за разлика от договорите със САЩ. Преговорите за продължителността на вноса са в безизходица от март, казаха източните на Bloomberg.

Контролираните от държавата компании Qatar Energy и Qatargas, които управляват съоръженията за втечнен природен газ, не отговориха веднага на искания за коментар. 

Европейските нации, водени от Германия, отхвърлиха исканията на Катар поради опасения, че стриктният характер на тези договори ще означава, че ще трябва да продължат да внасят изкопаемото гориво, докато се стремят да ограничат въглеродните си емисии. Ако Катар не отстъпи, това заплашва способността на Европа да диверсифицира доставките на газ от Русия, тъй като близкоизточната страна може да подпише на повече сделки в други региони като Азия.

Европа бърза да намери алтернативи на газа от Русия - най-големият доставчик на континента - след нахлуването на Москва в Украйна. Вносът на LNG от Катар, който инвестира десетки милиарди долари за увеличаване на производството през следващите пет години, може да бъде ключова част от това решение.

Освен Катар и САЩ, няма много други износители на втечнен природен газ, които значително ще увеличат доставките през следващото десетилетие, особено след като войната в Украйна вероятно ще попречи на плановете за разширяване на Русия. Но в същото време европейското търсене на втечнен природен газ се предвижда да нараства до 2030 г., докато Катар трябва да привлече клиенти, за да подкрепи огромния си план за разширяване на търговията с LNG.

Сделката, която Германия подписа със САЩ по-рано тази седмица, макар и с продължителност 20 години, има много гъвкави условия и позволява пратки да бъдат отклонени или дори анулирани срещу по-малка такса. Тези условия могат да се окажат полезни, ако бъдещото търсене на газ в Германия спадне на фона на енергийния преход. Газът е по-чисто изкопаемо гориво от въглищата или петрола, но индустрията все още е отговорна за значителни емисии на въглерод и метан.

За разлика от това, Катар обикновено не позволява на купувачите да изпращат пратки до различни пристанища или да отказват доставка, без да плащат пълната стойност на товара.

Министърът на енергетиката на Катар Саад ал Кааби каза във вторник, че все още има "много разногласия" в преговорите между неговата страна и Германия.

Роберт Хабек, министър на икономиката на Германия, посети Катар през март. Той се срещна с емира и ал-Кааби като част от усилията на Берлин да засили доставките на газ, докато нацията се готви да започне директно да внася супер охладеното гориво.

Катар каза, че LNG може да бъде изпращан в Германия от нов завод в САЩ, в който страната има дял, от 2024 г., но няма конкретно споразумение.