Европа рискува да остане без газ в средата на зимата, ако "Северен поток" спре

Ако доставките останат на сегашното си ниво, Европа ще изчерпа запасите си в края на зимата

08:01 | 17 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа рискува да изчерпи запасите си от природен газ в средата на пиковото зимно търсене, ако доставките на Русия по критичния тръбопровод "Северен поток" спрат напълно, според Wood Mackenzie Ltd.

В най-лошия сценарий, при който газопроводът "Северен поток" до Германия бъде напълно затворен, Европа няма да успее да достигне нивата за съхранение, които Европейският съюз е поръчал до началото на отоплителния сезон през ноември. И регионът може да свърши напълно запасите си до януари, каза по имейл Масимо Ди Одоардо, вицепрезидент за изследвания на газ и втечнен природен газ в WoodMac, пред Bloomberg.

„Дори като се имат предвид мерките за противодействие, може да е неизбежно да се наложи някакво нормиране на търсенето“, предупреди Ди Одоардо.

В ход, който разтърси енергийните пазари и предизвика ново покачване на цените, руският газов гигант "Газпром" намали доставките на клиенти в Италия, Германия, Франция и Австрия през последните два дни. Износителят каза, че е трябвало да ограничи капацитета на връзката си "Северен поток" през Балтийско море поради проблеми с ремонта на турбини, произведени от Siemens AG. Но Германия оспори това, като нарече намаленията "политически мотивирани" и целящи обезпокояване на пазарите.

Ако по-ниските руски потоци се задържат по-дълго, те могат да провалят лятната кампанията за запълване на газохранилищата, точно когато запасите се възстановяваха, засилвайки оптимизма, че регионът ще достигне целта на ЕС за минимално ниво на запълване от 80% преди 1 ноември.

Пълното спиране на доставките по "Северен поток" ще доведе до нива на съхранение в Европа от едва 59% до 1 ноември, каза Ди Одоардо. Ако тръбопроводът продължи да работи само с 40% от капацитета си, тогава нивата на съхранение може да достигнат 67% дотогава, като рискът от изчерпване на запасите ще се измести в края на зимата, каза той.

Русия готова да помогне чрез "Северен поток 2"

Руските власти заявиха в четвъртък, че не могат да възстановят силно намалените количества на газ, които текат по газопровода "Северен поток 1", тъй като става въпрос за технически проблем, усложнен от санкциите. Те обаче са готови веднага да пуснат "Северен поток 2", за да върнат обема на доставките.

Алексей Милер, главен изпълнителен директор на "Газпром", държавно контролираната компания с монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, каза, че западните санкции правят невъзможно да се осигури връщането на оборудването за компресорната станция на газопровода "Портовая" край Виборг, което създава проблеми по цялото трасе. Милер подчерта, че газопроводът "Северен поток 2", теоретично е готов за използване "във всеки момент".

Германия прекрати процедурата за сертифициране на новия газопровод заради войната в Украйна, а САЩ внесоха в санкционния си списък компанията, собственик на тръбопровода.

"Северен поток" има капацитет да изпомпва около 55 млрд. куб. метра газ годишно за ЕС, повече от половината от внесеното в Европа по газопроводи руско гориво миналата година.

Но ако тръбопроводът се върне към нормална работа, тогава е възможно да се запълнят местата за съхранение до 80% до 1 ноември, дори на фона на продължаващото продължително прекъсване на Freeport LNG, завод за втечняване на газ в САЩ, каза Ди Одоардо.

LNG играе решаваща роля от началото на годината, тъй като Европа внася рекордни количества гориво, по-специално от САЩ.

„Притокът на втечнен природен газ от годината до момента, основно движен от увеличения износ на САЩ, остава ключов лост за компенсиране на намалените нива на газ от Русия и доведе до почти пълно възстановяване към исторически нива на съхранение на газ, когато навлизаме в лятото, “, каза в бележка Патрисио Алварес, енергиен анализатор на Bloomberg Intelligence.

„Все пак огромната нестабилност на цените на газа на фона на свиването на доставките на Русия и стесняването на глобалните доставки на втечнен природен газ вероятно ще доведе до по-високи запаси, които могат да се ускорят допълнително в зависимост от летните метеорологични условия."

Увеличеното пристигане на LNG също напряга капацитета за внос на LNG и подчертава липсата на налични междусистемни връзки в Европа.

В най-лошия сценарий „със сигурност ще бъде внесен повече LNG, въпреки че това ще бъде ограничено от наличността на регазификационни мощности, които вече работят близо до пълния си капацитет“, каза Ди Одоардо. Това отваря възможността да е необходима някаква форма на нормиране на търсенето, каза той.