Най-голямата фирма за изкуствени торове в света предвижда недостиг в световен мащаб

Доставките от Беларус са поне наполовина по-малки от тези през 2021 г., а износът от Русия е намалял с цели 25%.

09:30 | 4 декември 2022
Автор: Елизабет Елкин
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на най-голямата фирма за торове в света предупреждава за предстоящ недостиг в световен мащаб, тъй като доставките от Русия и Беларус са по-ограничени, отколкото той е очаквал.

"Русия и Беларус са просто огромни производители на торове", каза главният изпълнителен директор на Nutrien Ltd. Кен Зайц в интервю в централата на Bloomberg в Ню Йорк.

"В региона има предизвикателства, свързани с износа. Това със сигурност ще окаже съществено въздействие върху пазарите."

Две от най-големите страни производителки на поташ - основен вид тор - в крайна сметка изнасят по-малко поради търговски ограничения и война. Зайц вижда, че доставките от Беларус са поне наполовина по-малки от тези през 2021 г., след като по-рано очакваше те да намалеят с една трета. Главният изпълнителен директор изчислява, че износът от Русия е намалял с цели 25%.

"Светът ще трябва да се обърне към другите житници на света, за да запълни тази празнина в доставките на храни", каза той.

Глобалният недостиг на торове може да изглежда като далечен проблем за милиардите хора, които не работят в селското стопанство. Но хранителните вещества в растенията са от решаващо значение за отглеждането на културите, които изхранват нарастващото население на света. Недостигът на торове може да доведе до по-високи разходи и по-ниски добиви, което в крайна сметка да засегне потребителите, когато цените на хранителните продукти са се покачили.

Около 60 % от новото производство, което се очакваше да се появи на пазара през следващите пет години, беше в Русия и Беларус, каза той и добави, че не е ясно каква част от него ще бъде пусната в експлоатация.

Междувременно търсенето продължава да се увеличава с нарастването на световното население. Базираната в Саскатун, щата Саскачеван в Канада, компания заяви, че ще увеличи капацитета си за добив на поташ до 18 млн. тона до 2025 г., което представлява 40% увеличение в сравнение с 2020 г. Ако пазарът се промени, компанията може да преразгледа допълнителното производство, каза Зайц.

Цените на торовете падат от най-високите нива, наблюдавани от години насам, тъй като земеделските производители отлагат покупките в очакване на по-ниски цени, създавайки излишък, който разклаща пазара на суровини за растениевъдството. Това е обрат в сравнение с началото на тази година, когато цените рязко се повишиха, след като нахлуването на Русия в Украйна обърка световния сектор за производство на хранителни вещества. Цените на поташа се повишиха и заради санкциите срещу Беларус.

Въпреки това земеделските стопани в цял свят ще трябва да попълнят запасите си от подхранващи вещества, след като са използвали по-голямата част от складираните продукти през тази година. Зайц смята, че недостигът на торове в световен мащаб ще се задържи и през следващата година.

"За 2023 г. наистина не виждаме причина това да се промени", казва той. "Като наблюдаваме търговските потоци в момента - особено като се има предвид къде са цените на поташа и къде са били - тези производители търсят всеки пазар, който могат да намерят."

Nutrien наблюдава предплатени продажби на торове - когато земеделските стопани купуват предварително, за да си осигурят продукта - с около 15-20 % по-високи от тези през 2020 г. Зайц очаква земеделските стопани, които не са купували тази година и са използвали целия си складиран продукт, да се впуснат в пазара и да изпратят цените отново високо.

"Смятаме, че 2023 г. не е свят на търсенето, а на предлагането", казва Зайц. "Няма да има достатъчно поташ за всички."