Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Ромбаут: Търсенето на торове е огромно, за един ден получихме запитвания за 700 000 тона

Филип Ромбаут, съсобственик и председател на Борда на директорите на „Агрополихим”, в Bloomberg TV Интервю, 11.03.2022

15:05 | 11 март 2022
Обновен: 18:07 | 11 март 2022
Автор: Зорница Крушарска

Войната в Украйна и спирането на доставките на пшеница от там ще са причина милиони хора в Северна Африка да гладуват. Цената на пшеницата в момента е 400 евро/тон и това е така, защото има все още малка надежда в пазара, че войната ще спре и все пак ще има някаква реколта от Украйна. Ако войната не спре в рамките на 2-3 месеца, пшеницата може да стигне и до 700 евро. Това каза Филип Ромбаут, съсобственик и председател на Борда на директорите на „Агрополихим”, в интервю на Христо Николов за рубриката "Bloomberg TV Интервю".

В България имаме достатъчно пшеница, но сме в криза и не може да разчитаме на свободния пазар.

„Бях много изненадан, че Държавният резерв беше празен”.

Нормално е първо да бъде напълнен Държавният резерв. Цените ще станат много високи и селскостопанските производители ще искат да продават. Но парите не са най-важното. Пшеницата може да се изтъргува срещу суровини, като тор, петрол и всичко, от което има нужда България.

„Ние като частна компания, но това може да се приложи и от държавата, вече водим преговори с някои държави и казваме, че желаем да получим от тях амоняк в замяна на пшеница”.

Вносът на амоняк от Русия е преустановен и благодарение на това, че внасяме и от Алжир, Египет и Катар, може да продължим да работим.

Цените на торовете се покачиха значително заради по-скъпите газ и амоняк, но въпреки това съм против да има субсидии, заяви Ромбат.

„При цена на пшеницата от 350-400 евро и при подходящи метеорологични условия, зърнопроизводителите ще имат от два до три пъти по-голям марж на декар, отколкото в нормална година. Зърнопроизводителите няма от какво да се оплакват”.

Освен това държавата трябва да се намеси срещу окрупняването на земята в сектора, призова събеседникът.

Земеделските производители изведнъж осъзнаха, че с тези цени на пшеницата може да си позволят да закупят нужното им количество торове, а не да си спестят наторяването, и пак „ще имат три пъти повече печалба от преди”. Само вчера в „Агрополихим” сме получили запитвания от пет държави за 700 000 тона амониев нитрат. Сега проблемът вече не е във високите цени на торовете, а в недостига им, защото някои от най-големите заводи спряха производство.

„Важно е да подсигурим първо нашите зърнопроизводители и за нас не е проблем и подкрепям държавата да спре износа на торове”, каза събеседникът.

Ромбаут прогнозира, че цената на олиото може да скочи над десет лева за литър и тове ще е в резултат преди всичко на търсенето, а не на увеличените разходи на производителите.

Какви са рисковете за ЕС, ако спре руският газ и нефт, задава ли се криза на пазара на слънчоглед и олио и дали зърното може да се превърне в геополитическо оръжие може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Bloomberg TV Интервю" вижте тук.