Доставките на руски суров петрол по море се свиха до шестмесечно дъно

Потоците към България, единственият европейски пазар на Русия за суров петрол, нараснаха до 125 000 барела на ден. Това е най-високото ниво от февруари

07:51 | 19 юли 2023
Автор: Джулиан Лий
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потоците суров петрол по море от Русия паднаха до шестмесечно дъно през последния четириседмичен период, тъй като Москва най-накрая изглежда изпълнява обещанието си да намали доставките за международните пазари.

Доставките на суров петрол през четирите седмици до 16 юли са спаднали до 3,1 милиона барела на ден, според данни от проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg и потвърдени от други източници на данни. Това е спад със 780 000 барела на ден от пика им през 28-те дни до 14 май. Доставките бяха с 270 000 барела на ден под нивото през февруари, базовият месец, когато руското правителство обяви намаляване на добива, което трябваше да влезе в сила през март.

Първоначално Русия каза, че ще намали производството на петрол с 500 000 барела на ден като отмъщение за западните санкции и ценовите тавани на нейния петрол, наложени след нахлуването в Украйна, но впоследствие задграничните доставки се увеличиха. Намалението, което се наблюдава сега, идва, след като Кремъл каза, че ще намали износа със същата сума през август след допълнително едностранно съкращаване на производството от Саудитска Арабия. Ограничаването на износа на Русия беше приветствано като значимо от саудитския енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман, който призова Москва да осигури по-голяма прозрачност на петролните си потоци.

Ходът идва във възможно най-благоприятния момент за Москва, като местните рафинерии прекратяват пролетната поддръжка и производството на кондензат намалява поради сезонния спад в производството на природен газ.

Тъй като в Европа останаха малко купувачи, въздействието на по-ниските потоци се усеща в доставките за Азия, които паднаха до най-ниското си ниво от средата на януари. По-малките обеми подкопаха приходите на Кремъл от експортни такси, които паднаха до най-ниското си ниво от април през последния четириседмичен период.

Цените на Urals надхвърлиха ценовата граница, определена от страните от Г-7, което може да усложни доставките. Руският суров петрол не може да се транспортира със западни кораби или да се използват западни услуги, освен ако цената му не е под прага от 60 долара за барел. Цените над това ниво ще принудят купувачите да използват сенчестия флот от кораби, които работят без западна застраховка или други услуги.

Транспортните фирми, разчитащи на западни услуги, могат да очакват забавяне от доставчиците на финансови и технически услуги, за да проверят дали пратките не са били продадени над тавана на цените на Г-7 според Standard Club, доставчик на защита и обезщетение за корабособствениците.

Нарастващите цени и намаляващата отстъпка спрямо международните показатели също правят руския суров петрол по-малко привлекателен за индийските рафинерии, които водят преговори с традиционните износители от Близкия изток за увеличаване на покупките, тъй като руският внос губи ценово предимство. Русия има за цел да намали износа си на суров петрол през третото тримесечие с общо 2,1 милиона тона, което съответства на ангажимента на нацията да намали задграничните доставки с 500 000 барела на ден през месец август. Според Министерството на енергетиката Москва ще ограничи износа както от ключовите си западни пристанища, така и от тръбопроводните потоци, въпреки че е трудно да се види кои тръбопроводни доставки могат да бъдат прекъснати, без да се нарушат договорните условия.

Потоци суров петрол по дестинация

На средна основа за четири седмици, общият износ по море в периода до 16 юли е намалял със 105 000 барела на ден до 3,1 милиона барела на ден. Това се сравнява със средно 3,38 милиона барела на ден през четирите седмици до 26 февруари. По-нестабилните седмични потоци се движеха в обратна посока, нараствайки с около 260 000 барела на ден до 3,11 милиона барела на ден.

Седмичните данни се влияят от разписанието на танкерите и закъсненията при товарене, причинени от лошо време. Поддръжката на пристанищата също може да наруши износа за няколко дни. Средните стойности за четири седмици вероятно ще се повишат, тъй като много ниските доставки, наблюдавани през седемте дни до 25 юни, когато потоците през Приморск бяха ограничени поради дейности по поддръжката, ще отпаднат от изчислението.

Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO. Това са доставки, извършвани от "КазТрансойл", които преминават транзитно през Русия за износ през балтийските пристанища Уст-Луга и Новоросийск.

Казахските барели се смесват със суров петрол от руски произход, за да се създаде еднакъв експортен клас. След нахлуването на Русия в Украйна, Казахстан ребрандира своите товари, за да ги разграничи от тези, изпращани от руски компании. Транзитният суров петрол е специално освободен от санкциите на Европейския съюз.

 Азия

Четириседмичните средни доставки до азиатските клиенти на Русия, плюс тези на кораби, които не показват крайна дестинация, са паднали до 2,77 милиона барела на ден в периода до 16 юли от 2,9 милиона барела на ден през четирите седмици до 9 юли. Това е най-ниското ниво от шест месеца.

Повечето от товарите на кораби без първоначална дестинация в крайна сметка се озовават в Индия. Въпреки това обемите, насочени към страната, която се превърна в най-големия купувач на морския суров петрол в Русия, намаляват от скорошните си върхове. Добавянето на обемите „Неизвестни в Азия“ и „Други неизвестни“ към общите количества за Индия дава цифра от 1,75 милиона барела на ден през четирите седмици до 16 юли. Това е спад от пиковите 2,2 милиона барела на ден през четирите седмици до 21 май.

Еквивалентът на 346 000 барела на ден е бил на кораби, показващи дестинации като Порт Саид или Суец в Египет, или които вече са били или се очаква да бъдат прехвърлени от един кораб на друг край южнокорейското пристанище Йосу. Тези пътувания обикновено завършват в пристанища в Индия или Китай и се показват в таблицата по-долу като „Неизвестни в Азия“, докато не стане ясна крайната дестинация.

Обемите „Други неизвестни“, работещи с 214 000 барела на ден през четирите седмици до 16 юли, са тези на танкери, които не показват ясна дестинация. Повечето от тези товари произхождат от западните пристанища на Русия и преминават транзитно през Суецкия канал, но някои могат да се озоват в Турция, докато други товари се прехвърлят от един кораб на друг или в Средиземно море, или напоследък в Атлантическия океан.

Европа

Износът на руски суров петрол по море за европейски страни достигна до 125 000 барела на ден през 28-те дни до 16 юли, като България беше единствената дестинация. Тези цифри не включват доставките до Турция.

Пазар, който консумираше около 1,5 милиона барела на ден суров петрол по море за къси разстояния, идващ от експортни терминали в Балтийско, Черно море и Арктика, беше почти напълно загубен, за да бъде заменен от дестинации за дълги разстояния в Азия, които са много по-скъпи и отнемат много време за обслужване.

През четирите седмици до 16 юли не е бил доставян руски суров петрол за страните от Северна Европа.

Износът за Турция, единственият останал средиземноморски клиент на Русия, остана непроменен на 203 000 барела на ден през четирите седмици до 16 юли. Потоците към страната надхвърлиха 425 000 барела на ден през октомври.

Потоците към България, сега единственият черноморски пазар на Русия за суров петрол, нараснаха до 125 000 барела на ден. Това е най-високото ниво от февруари.

Потоци по местоположение на експорт

Общите потоци на руски суров петрол се повишиха до 3,11 милиона барела на ден през седемте дни до 16 юли от 2,86 милиона барела на ден предходната седмица. Малък спад в доставките от Тихия океан, който може да е бил засегнат от силните ветрове в Козмино към края на седмицата, беше повече от компенсиран от увеличения от всички други региони за износ.

Цифрите изключват обемите от Уст-Луга и Новоросийск, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Данните за проследяване на кораби се сравняват с отчети на пристанищни агенти, както и потоци и движения на кораби, докладвани от други доставчици на данни, включително Kpler SAS и Vortexa Ltd.

Приходи от износ

Постъпленията във военния сандък на Кремъл от митото за износ на суров петрол нараснаха до 46 милиона долара през седемте дни до 16 юли, увеличение от 4 милиона долара или 9%. Средният доход за четири седмици е намалял с 2 милиона долара до 47 милиона долара.

Правителството на Русия изчислява данъците върху петрола, включително експортните мита, като използва отстъпка спрямо Brent, която определя минималната цена за националния суров петрол за бюджетни цели. Ако руският петрол се търгува над този праг, Министерството на финансите използва пазарната цена за данъчни изчисления, какъвто беше случаят през последните месеци. От юли отстъпката в момента е определена на 25 долара за барел, но комисията по бюджета и данъците на руската Държавна дума подкрепи предложението на Министерството на финансите за намаляване на отстъпката до 20 долара за барел от септември.

Митото за юли е определено на 2,13 долара за барел на базата на средна цена на Urals от 54,57 долара, което е с 20,89 долара за барел под Brent през периода между 15 май и 14 юни. Таксата ще бъде увеличена до около 2,31 долара за барел за август, въз основа на средна цена на Urals от 58,03 долара, което е с 18,02 долара за барел под Brent през периода между 15 юни и 14 юли.

Потоци от произход до местоположение

Следващите диаграми показват броя на корабите, напускащи всеки терминал за износ и дестинациите на товари от четирите региона за износ.

Общо 29 танкера са натоварили 21,78 милиона барела руски суров петрол през седмицата до 16 юли, показват данните от проследяването на корабите и докладите на пристанищните агенти. Това е увеличение с 1,78 милиона барела спрямо цифрата от предходната седмица, но по-малко от около 3 милиона барела спрямо средните седмични доставки, наблюдавани тази година до средата на юни. Дестинациите се основават на това къде корабите сигнализират, че се насочват към момента на писане, и някои дестинации почти сигурно ще се променят с напредването на пътуванията. Всички цифри изключват товари, идентифицирани като казахстански клас KEBCO.

Общият обем на корабите, товарещи руски суров петрол от балтийските терминали, достигна до 1,25 милиона барела на ден, възстановявайки една трета от спада, наблюдаван през предходната седмица. Увеличението беше съсредоточено в Уст-Луга, където имаше една пратка повече, отколкото през предходната седмица. През седмицата на пристанището не са натоварени товари с казахстански суров петрол.

Доставките на руски суров петрол от Новоросийск в Черно море също се увеличиха с 63 000 барела на ден. През седмицата на пристанището беше натоварен и един товар казахстански суров петрол.

Доставките в Арктика се възстановиха до 286 000 барела на ден. Два танкера Suezmax завършиха товаренето през седмицата, приключила на 16 юли.

Десет танкера са натоварени в трите тихоокеански експортни терминала на Русия, което е спад от 11 през предходната седмица. Обемът на суровия петрол, доставян от региона, спадна до 1,03 милиона барела на ден.

Силните ветрове, със записани скорости над 30 км/ч, около 15 юли, може да са прекъснали операциите по товарене на терминал Козмино.

Доставките от терминала на остров Сахалин останаха ниски миналата седмица поради поддръжка на една от петролните платформи на проекта "Сахалин 2".

Обемите, насочени към неизвестни дестинации, са предимно товари на Sokol, които наскоро са били прехвърлени на други кораби в Йосу или в момента се транспортират до зона край южнокорейското пристанище от товарния терминал в Де Кастри. Повечето от тях завършват в Индия.

Някои товари на Sokol сега се прехвърлят за втори път във водите край южна Малайзия. Малък брой ESPO пратки също се преместват от един кораб на друг в същата зона. Всички с изключение на един от тези товари досега са отишли ​​в Индия. Този един товар е прехвърлен на плаващ кораб за съхранение край Малайзия, където остава и сега.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.