Русия свива износа на суров петрол в най-подходящия момент

Истинският тест за готовността на Москва да пожертва обемите на продажбите ще дойде през септември

18:12 | 13 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия най-накрая намалява износа на суров петрол във възможно най-изгодния момент.

Москва обеща да ограничи доставките за световните пазари с 500 000 барела на ден следващия месец. Това е демонстрация на единство с другия лидер на ОПЕК+ Саудитска Арабия, но също така и опит да се отговори на месеци на въпроси дали Русия наистина може би е да намалявала производството на петрол - както беше обявено през февруари - като същевременно е увеличавала износа на суров петрол.

Август дава на Москва идеалната възможност да направи тези важни жестове с минимални разходи. Компаниите могат да пренасочват суровия петрол от терминалите за износ към местните рафинерии, които ще работят на по-висока скорост благодарение на края на пролетната поддръжка и периода на щедри държавни субсидии.

Всъщност Русия би трябвало да може да постигне експортната си цел, без да има нужда от допълнителни съкращения на производството.

„В стремежа си да укрепи връзките си със Саудитска Арабия, Русия е готова да изпълни обещанието си за намаляване на износа“, каза Виктор Катона, главен анализатор на суровия петрол във фирмата за пазарно проучване Kpler Ltd. „Намаляването на износа от 500 000 барела на ден ще бъде напълно усвоено от вътрешния сегмент на рафиниране.“

Руските официални лица са дали многократни уверения, че съкращаването на производството на страната с 500 000 барела на ден е било приложено през март. Но няма официални данни, които да подкрепят това - цифрите бяха класифицирани през април - и данните от проследяването на танкери показват, че износът нараства стабилно от този месец до средата на май.

Това се случваше точно когато Саудитска Арабия правеше допълнителни доброволни съкращения на производството, което накара някои наблюдатели на пазара да заключат, че кралството поема по-голямата част от тежестта на балансирането на световния пазар на суров петрол. Въпреки че Рияд никога не е поставил публично под съмнение истинността на твърденията на Москва за продукцията, той настоя за повече прозрачност.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза миналата седмица във Виена, че съобщението на Русия за петролните потоци през август е „по-смислено“, защото се отнася за износа.

Морските доставки на руски суров петрол започват да показват признаци на спад. Износът от западните пристанища на страната през четирите седмици до 9 юли спадна значително под средното си февруарско ниво за първи път, след като обемите се увеличиха през следващите месеци, според данните за проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg и потвърдени от други източници на данни.

Rystad Energy A/S очаква ежедневните доставки на петрол по море през следващия месец да спаднат до 3,1-3,2 милиона барела, в сравнение с около 3,7 милиона барела през април и май. По-малко суров петрол ще бъде натоварен на танкери за износ поради „сезонното увеличение на използването на рафинериите“ в страната, според старшия анализатор на петролните пазари на консултанта Виктор Курилов.

Определяйки модела за август, съоръженията надолу по веригата на Русия вече преработват суров петрол. Към началото на юли местните темпове на преработка на петрол достигнаха 12-седмичен връх, според изчисления на Bloomberg, базирани на статистика на индустрията.

Тези рафинерии получават държавни субсидии за продажба на част от техния бензин и дизел у дома, които са средно 1 милиард долара на месец през първата половина на годината, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на министерството.

Когато вицепремиерът Александър Новак обяви намаляването на износа с 500 000 барела на ден, той не даде базова линия за корекцията. Това затруднява оценката на това колко суров петрол страната действително ще изпрати в чужбина през август и произтичащото от това въздействие върху цените.

„Всичко се свежда до това колко руски барела ще бъдат премахнати“, каза Джовани Стауново, анализатор в UBS Group AG. „Ако базовата линия е износът през май, въздействието вероятно ще бъде скромно“, тъй като доставките през този месец бяха толкова високи, каза той.

Ако Русия компенсира намаляването на износа на суров петрол с увеличаване на доставките на рафинирани горива от своите вътрешни рафинерии, ефектът може да бъде още по-скромен, каза той.

Петролът поскъпна, откакто Москва и Рияд обявиха съкращенията през август. Водещият руски суров петрол Urals се покачи до 59,98 долара за барел във вторник, на върха на ценовия таван, наложен от Г-7. Суровият петрол Brent скочи над 80 долара за барел за първи път от май, но международният показател все още е надолу тази година.

Прозорецът от възможности за Русия да намали износа на петрол и въпреки това да запази до голяма степен непроменен добив е кратък. Истинският тест за готовността на Москва да пожертва обемите на продажбите ще дойде през септември. Тогава Министерството на финансите на страната планира да намали наполовина щедрите субсидии за гориво и да ги ограничи до 2026 г., според руския вестник "Комерсант".

Тази промяна ще намали апетита за суров петрол сред местните рафинерии, които едва ли ще могат да повишат вътрешните цени на бензина или дизела, за да компенсират загубените стимули, каза Михаил Турукалов, независим базиран в САЩ анализатор на петролни продукти. В резултат на това руските компании ще бъдат по-заинтересовани да продават на международните пазари, при условие че правителството не въведе квоти за износ, каза той.

Руските рафинерии също ще бъдат в разгара на есенния си ремонтен сезон в средата на септември, каза Турукалов. В този момент дневната преработка на суров петрол в страната може да спадне до 4,76 милиона до 5,1 милиона барела, в сравнение с 5,35 милиона до 5,57 милиона през август, изчисли той въз основа на предварителните планове за поддръжка на съоръженията.

Тези фактори биха направили по-болезнено за Русия разширяването на съкращенията на износа след август, според Kpler и Rystad Energy.

Ограничаването на задграничните доставки през септември „би изисквало допълнителни съкращения на производството“, каза Курилов от Rystad. Както видяхме, Русия не може да направи това бързо.