Достигането на тавана от $60 добавя нови проблеми за купувачите на руски петрол

Цената на петрола спада, тъй като доставките от Либия се възстановяват, а БВП на Китай разочарова

09:30 | 17 юли 2023
Обновен: 09:45 | 17 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият купувач на руски петрол се готви за търговски проблеми, тъй като цената на Urals, основният експортен сорт на страната, надхвърля тавана от 60 долара за барел, определен от западните държави, за да ограничи приходите на Москва.

Индия и Китай купуват основните обеми руски суров петрол, откакто нахлуването в Украйна преди повече от година накара другите да избягват производителя от ОПЕК+. Тъй като цената на Urals се изкачва над лимита, определен от Г-7 обаче, вносителите ще бъдат изправени пред по-голям контрол върху своите покупки.

Представители на три индийски рафинерии казаха, че се подготвят за по-строги преговори с местните банки, участващи във финансирането на техните руски петролни товари, включително много повече искания за доказателства, потвърждаващи покупната цена. Служителите говориха при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да коментират публично.

Таванът на цените беше предназначен да поддържа потока на петрола от Русия и да предотврати глобален шок в предлагането, като същевременно ограничи приходите на Кремъл и способността му да финансира войната в Украйна. Вносителите не могат да използват западни услуги като застраховка и доставка, ако суровият петрол е закупен над лимита от 60 долара за барел. Това доведе до появата на голям "тъмен" флот от танкери за заобикаляне на санкциите.

Азиатските купувачи редовно използват тази флотилия за внос на суров петрол от Русия и други нации като Иран. Длъжностни лица от две китайски рафинерии казаха, че техните покупки на руски петрол през последните месеци са били извършвани предимно без използването на западни финансови, застрахователни и транспортни услуги.

Различни валути

Според агенцията за отчитане на цените Argus Media Urals надхвърли 60 долара за барел в сряда миналата седмица в пристанището си на товарене. За азиатските купувачи все още има известна утеха. Въпреки че тези оценки са широко цитирани от търговците на петрол по целия свят, те предоставят добра мярка, но не предвиждат точно изкупните цени, плащани от купувачите.

Повечето руски товари, закупени от азиатски рафинерии, са на база доставка, която взема предвид цената на суровия петрол в пристанището за товарене плюс доставка и други различни разходи, а не на база FOB при товарене, която се използва за горна граница на цената. Тази цена н доставка се състои от формула, която обикновено включва частно договорена отстъпка спрямо средната месечна стойност на глобалните референтни стойности като петрола Brent или Dubai през месеца на товарене - което оставя известно пространство за маневриране, когато става въпрос за оценяване на нетната цена цена на товарите.

Един индийски служител каза, че покупките на неговата рафинерия на Urals за товарене през юли вече могат да бъдат надвишаващи горната граница - в зависимост от това как се представят Brent и други показатели за остатъка от този месец. Той каза, че компанията може да се наложи да обмисли използването на различни валути.

Индийските рафинерии са тествали използването на други валути като дирхами, рубли и рупии за руските сурови товари. Напоследък руските продавачи на суров петрол за Индия все повече се интересуват от използването на юани.

Прекъсванията на потоците от руски суров петрол към Индия могат да се разпространят на световните петролни пазари, съвпадайки с намаленото предлагане от Москва и Рияд и очакваното затягане на пазара. В момента южноазиатската нация внася почти половината от своя петрол от Русия, като Urals съставлява по-голямата част от барелите. Индийските рафинерии може да се наложи да търсят повече товари от Западна Африка, Абу Даби, Саудитска Арабия или Ирак, ако видят голямо въздействие върху вноса си.

Не всички руски петролни сделки в Азия ще бъдат променени, докато Urals поскъпва. Голяма част от морските потоци на Русия към Китай се състои от ESPO Blend, по-висококачествен сорт, който обикновено е на цена над 60 долара за барел. Поради постоянно високата цена, износът на сорта от пристанищата в източна Русия вече разчита на сенчестия флот и застрахователите, които желаят да се справят с подобни сделки.

Индийските и китайските рафинерии предупредиха, че крайната цена за повечето руски товари през юли например ще бъде известна едва в края на месеца, оставяйки мнозина да чакат, за да я разберат. Един индийски служител каза, че купувачите ще се съсредоточат върху договарянето на по-големи отстъпки, за да намалят и сведат крайната цена FOB под $60 за барел, ако Brent или Dubai се покачат. Бенчмарковете съставляват най-големия ценови компонент.

Brent поевтинява

Цената на петрола се понижи за втори ден, тъй като голямо либийско находище възобнови добива и тъй като икономическият растеж на Китай не отговори на очакванията.

Глобалният бенчмарк Brent падна до $79 за барел, след като загуби 1,8% в петък. Производството беше рестартирано в Шарара, едно от най-големите нефтени находища в Либия, след като протестиращите напуснаха мястото, каза лице, запознато с въпроса. Преди прекъсването миналата седмица то произвеждаше около 250 000 до 260 000 барела на ден.

Икономиката на Китай се разшири по-бавно от очакваното през второто тримесечие, като потребителските разходи намаляха значително през юни. Все пак очевидното търсене на петрол в най-големия вносител на суров петрол в света нарасна с 14% миналия месец спрямо година по-рано.

Суровият петрол се повиши през последните три седмици, но остава по-нисък тази година, тъй като слабото икономическо възстановяване на Китай и кампанията на Федералния резерв за затягане на паричната политика повлияха на търсенето. Очаква се служители на централната банка на САЩ да повишат разходите по заемите отново този месец и сигнализираха, че все още са отворени за допълнителни увеличения по-късно през годината.

„Притесненията относно доставките намаляха, след като едно либийско петролно находище възобнови производството“, каза Чару Чанана, пазарен стратег на Saxo Capital Markets Pte. в Сингапур. „Потребителските инфлационни очаквания в САЩ, които остават закотвени по-високи, предполагат рискове от по-високи за по-дълго лихвени проценти“, което е в основата на опасенията за търсенето, каза тя.

Все пак има някои признаци, че пазарът най-накрая се затяга през тази половина на годината, като страните от ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия намаляват износа на суров петрол. Тези ограничения, заедно с прекъсванията в Либия и продължаващото прекъсване на доставките в Нигерия, помогнаха на Brent за кратко да надмине 80 долара за барел миналата седмица.