Индия може да предпочете петрол от Близкия изток пред скъпия руски внос

Цените на петрола се стабилизираха след двудневен спад, тъй като проблемите в Китай компенсират съкращенията на износа на Русия

09:30 | 18 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индия преговаря с традиционните износители на суров петрол от Близкия изток за увеличаване на покупките, тъй като руският внос губи ценово предимство, според държавен служител.

Отстъпката за руския суров петрол е намаляла драстично, което прави Urals, основният експортен клас на страната, по-малко привлекателен и това го прави разумно да се купува от доверени доставчици, каза служителят, който не пожела да бъде идентифициран.

Индия и Китай са двамата доминиращи купувачи на руски суров петрол след нахлуването в Украйна преди повече от година, след като войната накара други страни да избягват производителя от ОПЕК+. Вносът на петрол от южноазиатската страна от Русия също може да намалее, тъй като увеличението на цените на петрола може да направи плащанията над тавана на цените предизвикателство за рафинериите, каза служителят.

Западните държави разрешиха на страните да внасят суров петрол от Русия, използвайки европейски кораби и застраховки, при условие че суровината се купува под таван на цената от 60 долара за барел.

Индия плаща на Русия предимно в долари, но сега също и в дирхами и юани, за да поддържа търговията. Indian Oil Corp. беше първата държавна рафинерия, която плати на Русия в юани. Служителят каза, че индийските рафинерии купуват повечето суров петрол от Русия от спот пазара от търговци, където продавачът трябва да уреди кораби и застраховка.

Въпреки това Indian Oil е единствената рафинерия, която има срочно споразумение с държавната "Роснефт" за извършване на дългосрочни покупки. Европа изрази загриженост относно кораб на "Роснефт", превозващ суров петрол, поради което Държавната банка на Индия отказа да обработи плащането, въпреки че суровият петрол беше под тавана на цената. Това принуди Indian Oil да организира алтернативно плащане в юани чрез друга банка, каза служителят. Подобни проблеми повлияха на решението на други държавни фирми да сключат дългосрочни сделки с Русия за внос на суров петрол.

Двудневен спад

Петролът се стабилизира след спад от почти 4% през предходните две сесии, тъй като опасенията относно състоянието на китайската икономика бяха компенсирани от плановете на Русия да намали износа на суров петрол.

West Texas Intermediate се търгуваше над $74 за барел, след като падна с 1,7% в понеделник, след като голямо петролно находище в Либия заработи отново и растежът на Китай през второто тримесечие надмина очакванията. Това накара няколко банки на "Уолстрийт" да намалят прогнозите си за растеж на най-големия вносител на суров петрол, а министърът на финансите Джанет Йелън да предупреди за риска от глобални ефекти.

„По-слабите от очакваното китайски макроданни и реакцията на петролния пазар показват, че основното безпокойство за пазара остава търсенето“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стоковата стратегия за ING Groep NV в Сингапур. „Ние обаче все още оставаме конструктивни за пазара, тъй като петролният баланс се очаква да се затегне значително през втората половина на годината.“

Русия ще намали плановете си за износ на суров петрол за третото тримесечие с 2,1 милиона тона, което съответства на ангажимента ѝ да намали международните доставки с 500 000 барела на ден през август, съобщи Министерството на енергетиката на страната.

Спадът на глобалните цени на петрола през последните няколко дни идва след рали от края на юни, което се движи от признаци, че пазарът се затяга след съкращенията на производството от основните страни от ОПЕК+ Саудитска Арабия и Русия. Суровият петрол все още е надолу за годината, тъй като слабото възстановяване на Китай и агресивният цикъл на повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв оказват влияние върху търсенето.