САЩ одобриха трансфер на конфискувани активи от санкциониран олигарх към Украйна

Главният прокурор Мерик Гарланд заяви, че първият подобен ход "няма да е последен"

14:41 | 11 май 2023
Преводач: Галина Маринова
Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ. Снимка: Ерик Лий/Bloomberg
Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ. Снимка: Ерик Лий/Bloomberg

САЩ за първи път прехвърлиха конфискувани активи от засегнат от санкции руски олигарх, за да ги изпратят на Украйна за възстановяване на опустошената от войната страна, пише Financial Times.

Разрешението бе дадено в сряда от главния прокурор Мерик Гарланд, който заяви, че ще бъдат предприети допълнителни стъпки от този вид. "Въпреки че това е първият трансфер на Съединените щати на конфискувани руски средства за възстановяване на Украйна, той няма да бъде последният", каза той в изявление.

Този ход идва на фона на все по-засилващия се дебат сред съюзниците на Украйна на Запад и по света относно степента, в която конфискуваните руски активи могат да бъдат използвани за финансиране на мащабните усилия за възстановяване, които се очаква да започнат на високи обороти, ако и когато конфликтът приключи.

Стъпката, предприета от Гарланд, е следствие от миналогодишното обвинение срещу Константин Малофеев, руски инвеститор и основател на пропутинска медийна империя, който беше обвинен в нарушаване на санкциите, наложени в отговор на анексирането на Крим от Москва през 2014 г.

Главният прокурор заяви, че милиони долари са били конфискувани "от сметка във финансова институция в САЩ, която може да бъде проследена до нарушаването на санкциите от Малофеев". През февруари, след среща с главния прокурор на Украйна Андрий Костин, Гарланд е разрешил използването на средствата "в Украйна за отстраняване на вредите от несправедливата война на Русия".

В сряда той заяви, че парите са преведени на Държавния департамент на САЩ и ще бъдат "предназначени за тази цел".

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна американските и западните официални лица обсъждат до каква степен могат да използват конфискуваните руски активи, за да помогнат на Украйна. Миналата година президентът Джо Байдън прие закон, който улесни този процес във Вашингтон.

Не беше ясно как точно активите, прехвърлени в този случай, ще бъдат използвани от Украйна или кога ще бъдат на разположение на Киев. Но това представлява важен момент в икономическия отговор на Вашингтон на войната, точно когато министрите на финансите от Г7 се готвят да се съберат в Япония за заседание преди лидерската среща на върха в Хирошима по-късно този месец.