Предизборни обещания за над 90 млрд. долара носят съществени рискове за Тайланд

Ако победителят действително задейства обещанията си за изборите, това може да окаже натиск върху вече разтегнатите публични финанси на втората по големина икономика в Югоизточна Азия

16:33 | 10 май 2023
Автор: Сутинее Ювейватана
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Тайландските политици се опитват да се надминат един друг, обещавайки на гласоподавателите облекчения на стойност милиарди долари и награди, които предлагат краткосрочни ползи и все пак потенциално вредят на икономиката в дългосрочен план.

Това предизвика предпазливост от страна на паричните мениджъри, като гуверньорът на Bank of Thailand Сетапут Сутивартнаруепут обезсърчи политическите партии да обещават широки субсидии, които могат да натоварят държавните средства. Притесненията му бяха повторени от негов колега в комисията по паричната политика.

„Трябва да избягваме политики, насърчаващи лоши стимули“, каза Сомчай Джицучон, икономист в Тайландския изследователски институт за развитие и член на панела за тарифи на BOT. Анализ на TDRI показа, че около 92 милиарда долара годишно са сумата, която е необходима за изпълнение на обещанията на девет политически партии от изборите.

Много предложения са насочени към фермерите, тъй като те съставляват най-голямата група гласоподаватели на общите избори на 14 май. Ако победителят действително задейства обещанията си за изборите, това може да окаже натиск върху вече разтегнатите публични финанси на фона на крехкото възстановяване след пандемията във втората по големина икономика в Югоизточна Азия.

По-непосредственият резултат от гласуването обаче е рискът от несигурност, както се подчертава от предупреждението на партията на премиера Прают Чан-Оча, че победа на опозицията може да потопи страната в „черна дупка от конфликт“.

И все пак, ето областите в икономиката, за които трябва да се внимава след изборите:

Дълг на домакинствата

Дългът на домакинствата в Тайланд, който вече беше повишен преди пандемията, се покачи до 90% от брутния вътрешен продукт през 2021 г. Той се наблюдава отблизо от централната банка, въпреки че леко намаля до 86,9% в края на 2022 г.

Редица популистки политики в миналото доведоха до нарастващ дълг на домакинствата, тъй като правителството ги използваше като лесно решение за стимулиране на икономиката. Йинглук – най-малката сестра на сваления премиер Таксин Шинаватра и която сама трябваше да избяга след преврата от 2014 г. – предложи рязко намаление на данъка през 2011 г. до 2012 г. на купувачите на коли за първи път, за да увеличи търсенето след най-голямото наводнение в страната.

Дългът на домакинствата скочи до 71,8% от БВП до края на 2012 г. от 60,3% в началото на 2011 г. Правителството също загуби приблизително 91 милиарда бата (2,7 милиарда долара) от тази програма.

Фискална дупка

Тайланд продължава да разчита на субсидиите, за да стимулира икономическите двигатели и да предпазва гражданите от нарастващите разходи за живот, особено след като инфлацията достигна 14-годишен връх миналата година. Съществуващата гаранция за доходите и субсидиите за земеделие се оценяват от централната банка на около 150 милиарда бата годишно.

Тъй като Тайланд е нетен вносител на петрол, разходите за енергия са друга област, в която правителството често оказва подкрепа. Администрацията на Прают, която управлява след преврата през 2014 г. срещу Йинглук, е похарчила най-малко 200 милиарда бата за замразяване на цените на дизела и субсидиране на газа за домакинства от началото на 2022 г.

„Политиките за стимулиране, даващи това или онова, ще помогнат за увеличаване на някои числа в краткосрочен план, но ще имат дългосрочен ефект, като например по-висок дълг“, каза гуверньорът на централната банка Сетапут миналия месец. „Имаме ограничен бюджет, така че трябва да ги използваме ефективно в нещо, което може да създаде по-дългосрочен растеж.“

Добрата новина засега е, че приходите са стабилни и правителството прогнозира, че бюджетният дефицит ще се свие до 3% от БВП или по-малко през фискалната година, започваща през октомври от приблизително 3,7% през текущата финансова година. Тайланд взе назаем 1,5 трилиона бата и вдигна тавана на публичния дълг до 70% от БВП по време на пандемията.

Нисък растеж

Икономическото представяне на Тайланд продължи да се влошава миналата година, докато много от неговите съседи се върнаха към темповете си на растеж отпреди пандемията. Такива като Малайзия и Филипините дори публикуваха десетилетно висок БВП.

Тайланд за последно отбеляза над 5% годишен икономически растеж през 2012 г., периода на Йинглук, когато БВП нарасна със 7,2%.

Ясен мандат на тези избори, при които резултатите се приемат, би подпомогнал икономическото възстановяване, според бележка на Goldman Sachs Group Inc. от миналия месец. Оспорвани резултати, които биха предизвикали протести, може да предизвикат нов кръг от несигурност, който може да забави инвестициите и разходите, каза Goldman Sachs.

Батът не реагира много на местната политическа несигурност, главно следвайки световните финансови пазари. Местната валута се повиши с 2,7% до момента, второто най-добро представяне сред азиатските валути, следени от Bloomberg, след индонезийската рупия.

От друга страна, фондовият пазар реагира по-силно на политическите движения. Базовият индекс SET се срина с 6,1% през 2023 г., най-зле представящият се пазар в Азия тази година. Тайландските инвеститори възлагат надежди на изборите за съживяване на акциите.

„Политиките на почти всички партии ще изискват нарастващи разходи, което ще доведе до голям бюджетен дефицит през следващите четири години“, според тайландския изследователски институт, който наскоро публикува преглед на фискалните планове на водещите опозиционни партии Pheu Thai и Move Forward, както и свързани с военните Palang Pracharath и Bhumjaithai.

„Това не само ще повиши публичния дълг, но също така ще добави риск за икономическа нестабилност и ускоряване на инфлацията при търсенето“, пише институтът, добавяйки, че неконтролируемата инфлация ще създаде „сериозни щети“ на икономиката, тъй като ще предизвика по-високи лихвени проценти и допълнително ще влоши задълженията на домакинствата.