Тайланд очаква да възстанови туристическия си сектор едва през 2026 г.

Икономиката на азиатската страна се е свила за пет поредни тримесечия

16:09 | 24 май 2021
Обновен: 16:10 | 24 май 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На Тайланд може да му отнеме поне 5г., за да съживи туризма си. Страната е една от най-зависимите от туристическия сектор икономики в света, пише Bloomberg.

Очаква се секторът, който е допринесъл с около една пета от икономиката на Тайланд преди пандемията, да се нормализира до 2026 г., съобщи в понеделник Националният съвет за икономическо и социално развитие, позовавайки се на Министерството на туризва на Тайланд. Забавеното възстановяване на туризма, което някои анализатори очакваха в рамките на две години, ще засегне повече от седем милиона работници, някои от които може да се наложи да си намерят работа в други области, допълни още съветът.

Тайланд посрещна близо 40 милиона посетители през 2019 г., последната година преди пандемията, генерирайки приходи на стойност 60 милиарда долара. Азиатската държава, която затвори границите си за повечето чуждестранни туристи през март 2020 г., се опитва постепенно да отвори отново някои дестинации за ваксинирани посетители.

Икономиката се е свила за пет поредни тримесечия. Тази тенденция вероятно ще продължи и през периода април-юни, тъй като страната все още се бори с  пандемията. Курортният остров Пукет ще бъде първото място, което ще се отвори отново през юли. 10 нови дестинации се очакват да бъдат отворени за туристи през октомври. Тайландското правителство очаква само 500 000 посетители тази година. Това е малка част от 6,7 милиона, дошли през 2020 г. през първите три месеца.

Безработицата в страната се е увеличила драстично, като броят на безработните е достигнал 758 000, или 1,96%, през първото тримесечие на 2021 г., според данни на Националния съвет за икономическо и социално развитие. Това е най-високият процент от първото тримесечие на 2009 г., показват данни, събрани от Bloomberg. Настоящата вълна от новозарезени доведе до съкращаване на работните места и допълнително намаляване на работното време, каза съветът, добавяйки, че ще има по-малко работни места за наскоро завършилите студенти.

„Икономиката все още не се е възстановила до нивата отпреди Covid-19. Пазарът на труда може да бъде засегнат още по-силно. Това ще окаже влияние върху доходите и ще накара домакинствата да имат повече проблеми с ликвидността “, каза съветът, като добави, че съотношението на дълга на домакинствата към брутния вътрешен продукт ще остане високо през 2021 г. Дългът на домакинствата е оценен на 14,02 трилиона бати през четвъртото тримесечие на 2020 г. Това се равнява на близо 90% от БВП.