Тайланд ще намали карантината в опит да съживи туризма си

Карантина се съкращава от 14 на 10 дни

13:41 | 19 март 2021
Обновен: 13:41 | 19 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

От следващия месец Тайланд обмисля да намали периода за задължителната карантина за чуждестранните туристи, но отложи решение за признаване на сертификати за ваксини за по-лесна глобална мобилност на фона на скока на случаите на Covid по света, съобщава Bloomberg.

В петък по време на среща, организирана от министър-председателя Прают Чан-оча, се одобри мярката за съкращаване на карантината от 14 на 10 дни, считано от първи април, заяви пред журналисти в Банкок говорителката на правителството Трагуер Тайсаранакул.

Страната обмисля да премахне изцяло карантината от 1-ви октомври, въпреки че на срещата се отложи решението за намаляване на изолационния период за ваксинираните туристи на 7 дни, стана ясно от препоръки на експертната група.

Очаква се по-кратката карантина да направи Тайланд, известен със своите плажове, храмове и нискобюджетния туризъм, още по-атрактивна дестинация за милионите чуждестанни туристи. Обаче властите са изправени пред дилемата да балансират между предпазването на хората от нови Covid огнища и запазването на икономиката.

Пандемията унищожи туристическата индустрия на Тайланд, която през 2019 година осигури над 60 милиарда долара приходи от около 40 милиона чуждестранни посетители. Правителствената кампания за стимулиране на пътуванията на местните жители чрез отстъпки за хотели и самолетни билети не успя да компенсира спада в печалбите, тъй като стриктните карантинни правила държаха далеч повечето чуждестранни пътници.

Облекчаването на мерките не отговори на очакванията на туристическата индустрия и Съветът по туризъм на Тайланд, които призоваха за свободно влизане в страната на вече ваксинираните туристи.

„Трябва да отворим страната за туристите, които са ваксинирани, колкото се може по-скоро. Мина вече една година, а индустрията страда и ако трябва да изчакаме до 1 октомври, ще бъде твърде късно", заяви вицепрезидент на Съвета по туризъм, който също оглавява Асоциацията на тайландските туристически агенти.

"На срещата, водена от министър-председателя, се оцениха резултатите от продължаващото усилие за ваксинация и отговорите на други държави към споразумения за пътуване, преди да се одобрят паспортите за ваксини на местните жители", каза друга говорителка на правителството Рачада Дхнадирек.

Тайланд води преговори със САЩ, Южна Корея и Сингапур за пактове за паспорти за ваксини, според Дон Прамудвинай, вицепремиер и външен министър.

"Правителството е готово да намали карантината на седем дни за ваксинирани пътници, когато страната е готова, докато 14-дневната изолация ще продължи да бъде в сила за туристи, идващи от райони с новите щамове, каза Тауисилп Витсануйотин", говорител на Центъра за Covid-19.

Въпреки увеличението на случаите по-рано тази година, Тайланд до голяма степен успя да се справи с овладяването на Covid ситуацията със само 90 смъртни случаи от началото й. Тази седмица властите затвориха голям пазарен комплекс в столицата Банкок, за да спрат очаквания скок на инфекциите в резултат на пиковия период на пътуване по време на тайландската Нова година следващия месец.

"Правителството няма да налага ограничения за пътуване по време на фестивала в Сонгкран", каза Рачада.

По време на срещата се одобри също удължаването на националното извънредно положение за два месеца до края на май, за да може страната да се справи с пандемията. Извънредната ситуация, наложена за първи път през март миналата година, позволява на правителството да прилага задължителни карантини и да гласува планове за контрол без това да зависи от одобрението на различни агенции.  

От пускането на ваксините на пазара на 28 февруари в Тайланд са поставени над 60 000 дози. Страната даде приоритет на здравните служители и работниците на първа линия, както и на жителите в туристическите курорти като Пукет и Ко Самуй – двата острова, към които са се запътили местните туристи по време на планираното пълно отваряне на страната в началото на октомври.