Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple преговаря за производство на компютрите си MacBook в Тайланд

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 13.04.2023 г.

14:13 | 13 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският технологичен гигант Apple продължава да разширява производството си извън Китай на фона на геополитическата несигурност и води преговори с доставчици за производството на своите компютри MacBook в Тайланд. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов

 Компанията също така произвежда масово своя Apple Watch в Тайланд от повече от година, съобщиха източници на Nikkei Asia, което допълнително подчертава нарастващото значение на страната и на Югоизточна Азия в по-широк план като алтернативна производствена база на Китай.

Доставчиците на Apple, участващи в разговорите, вече имат производствени комплекси в Тайланд за други клиенти и обсъждат евентуално сглобяване и производство на компоненти и модули за MacBook, твърдят източници от трима доставчици, пряко участващи в разговорите с Apple.

„В идеалния случай Apple ни помоли да създадем съоръжения във Виетнам за MacBook, следвайки стъпките на други доставчици на Apple, но ние предложихме алтернативен вариант за изграждане на продукта в нашите заводи в Тайланд, които все още разполагат с огромно пространство, което може да бъде запазено за клиента", заяви пред Nikkei Asia висш мениджър в един от доставчиците. „Тъй като сглобяването на MacBook ще започне първо във Виетнам, бихме могли да поддържаме компонентите и от нашите заводи в Тайланд. ... Това ще отнеме само два-три дни за логистика и митническо оформяне“. 

Ръководител на друг доставчик пояснява, че неговата компания изгражда нови заводи в Тайланд за Apple, а строителството на нов завод за MacBook и други продукти ще бъде завършено тази година. Изпълнителен директор на трети доставчик казва, че компанията е създала пробна производствена линия за MacBook в Тайланд, но компанията търси и парцел във Виетнам като резервен план.

Американският технологичен гигант планира да започне масово производство на MacBook във Виетнам през първата половина на тази година, съобщи по-рано Nikkei Asia, като това е първият случай, в който водещият продукт ще се произвежда извън Китай.

Преместването на производството от Китай е трудно за Apple и нейните доставчици, като се има предвид, че те са прекарали десетилетия в изграждането на огромна верига за доставки в страната. По време на първото си пътуване до Китай от три години насам главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук похвали през миналия месец „симбиотичните отношения" на компанията със страната. 

Но геополитическото напрежение, което принуди производителя на iPhone да преосмисли веригата си за доставки, не показва признаци на отслабване. Едва през миналата седмица надпартийнагрупа от американски законодатели от специалната комисия на Камарата на представителите за Китайската комунистическа партия се срещна с ръководители на технологични компании, включително Кук и главния изпълнителен директор на Disney Боб Айгър, за да обсъдят Китай.

Повече по тази тема, както и още технологични новини може да прочетете на Investor.bg.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.