Да прекараш една нощ в Банкок вече не е толкова диво приключение като преди

Опитът на Тайланд да възстанови туристическата си индустрия може да пострада от затварянето на бизнесите, които привличат посетителите

12:40 | 28 март 2022
Обновен: 15:41 | 28 март 2022
Снимка:  Luke Duggleby/Bloomberg
Снимка: Luke Duggleby/Bloomberg

В Патпонг района в центъра на Банкок, повечето нощи са тии. Преди пандемията това беше най-известният район на червените фенери в целия свят, привличащ чуждестранни туристи в разнообразието си от барове, нощни клубове и масажни студия. Покосената от двугодишната Ковид пандемия туристическа индустрия окачи на прозорците на повечето от уличните си бизнеси, знакът „Затворено“. В района на нощния базар – от десетилетия място, където можеш да си купиш тениски на Ред Бул, тайландски боксьорски панталони и фалшиви часовници „Ролекс“ – всичко това е изчезнало. 

Тайланд иска да си ги върне. Туризмът там е съставял една-пета от брутния вътрешен продукт на страната преди пандемията, с почти 40 милиона чуждестранни туристи, генерирали почти 60 милиарда долара през 2019 година. В началото на февруари, правителството на примиерът Прают Чан-Оча, започна да приема ваксинирани туристи без да се налага да са под карантина.

Като много други държави, които се справят с Ковид пандемията, Тайланд няма търпение да се хвърли отново в туристическата индустрия, но посетителите, които очакват претъпкани ресторанти, барове и пазари, може да се шокират, защото много от малките бизнеси, които играха важна роля в туристическата екосистема на Тайланд, затвориха по време на локдауните и не отвориха отново. Големите бизнеси от по-висок клас пък предлагат големи отстъпки и специални пакети, за да привлекат малкото посетители, които все още пътуват, притискайки в ъгъла малките бизнеси, които са оцелели. 

Стриктните регулаторни мерки за пътуване в Тайланд, като изискванията за няколко Ковид теста и предоставянето на медицинска застраховка с поне 50 000 долара покритие, също ограничава типа хора, които биха решили да дойдат, според Бил Хайнеке, председател на Майнър Интернешънъл Пи Ел Си (Minor International Plc), Банкок, една от най-големите компании за хотелско настаняване, ресторантьорство и лайфстайл в Югоизточна Азия. „Сега, когато пътувате, основно първа и бизнес класите са пълни, а икономическата е празна“, казва Хайнеке. „В момента пътуващите са от по-високата класа, които са склонни да останат по-дълго, заради цялата подготовка през която трябва да се мине при пътуване.“ 

Най-вероятно поне до 2024 година туристическата индустрия ще се опитва да възвърне нивата си от преди пандемията. Тази година, тайландското правителство очаква по-малко то 10 милиона туристи. А това дори е оптимистична прогноза, при положение, че Омикрон или други варианти на вируса не се появят отново през втората половина на 2022. 

Предишни опити за възстановяване на туризма, включваха програма за субсидии, която да  подпомогне за разноските по настаняването на местни туристи, самолетни билети и изхранването им. Правителството също така имаше и резервен план, който позволява чуждестранни посетители да заобиколят задължителната изолация, ако са прекарали поне седмица в Пукет или друга от трите одобрени плажни дестинации. 
Тайландските хотели и асоциации на авиокомпаниите казват, че тези мерки не правят достатъчно за облекчаване на разходите, особено за по-малките хотелски оператори, засегнати от липсата на големи туристически групи от чужбина. Набирането на персонал е отделно предизвикателство за малките оператори, според Мариса Сукосол Нунбакди, президент на Тайландската Хотелска Асоциация. „За да отворят отново, хотелите имат нужда от персонал и работна ръка, но в същото време, няма достатъчно работа и пари за това“, казва тя.

„Много от работниците в индустрията са решили да си останат вкъщи или са се пренасочили към други сфери на работа по време на пандемията и нямат намерение да се връщат, защото ще бъдат изправени срещу големи загуби.“

Това затруднява усилията за възстановяване на индустрията. „На туристическият сектор на който Тайланд разчита много, ще му отнеме повече време за възстановяване“, казва на 9 февруари, Пити Дисятат, помощник-губернатор на Банка Тайланд. „Ако индустрията има недостиг на работна ръка, няма да са способни да приемат повече туристи, а икономиката няма да може да се разшири колкото е нужно.“

Още повече, че не много чуждестранни туристи биха рискували да пътуват до Тайланд, ако трябва да се карантинират като се върнат после в техните държави, както е случаят в много страни. Затова правителството на Прают, на 7 февруари каза, че иска да започне скоро разговори с Китай – техния най-голям ресурс за чуждестранни туристи – и Малазия, за да съсздадат двустранни пътнически споразумения, които ще елиминират рисковете за карантина и от двете страни.

„Ние мислим, че такова споразумение би било по-доброто решение за туристическия сектор на Тайланд, отколкото действащата в момента „Тествай се и заповяадай“ схема за освобождаване от карантина, тъй като последното не е достатъчно атрактивно за туристи, които ще подлежат на карантина, когато се приберат у дома“, казва в изявление Тим Лийлахафан, икономист от Банкок в Стандарт Чартърт Пи Ел Си (Standard Chartered Plc). 

Тайланд има много конкуренция, съревноваваща се за чуждестранни туристи, връщащи се в Азия. В началото на февруари, Филипините, започнаха да позволяват на ваксинирани туристи да влизат без карантина в страната, ако имат отрицателен тест за Ковид и здравна застраховка, докато Индонезия отвори Бали за всички чуждестранни туристи, като тези, които са ваксинирани ще трябва да се карантинират за пет дни, а неваксинираните – седем дни. На 12 февруари, Шри Ланка възстанови издаването на визи при пристигане за повечето туристи за първи път след началото на пандемията. Сега, когато държавите отварят границите си, истинският тест ще бъде дали туристите и Ковид ще изпълнят тяхната част от схемата. - Прим Чувирух

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ  Тайланд, която е имала повече от 40 милиона чуждестранни туристи през 2019, е била с по-малко от 1 милион през 2021 заради ограниченията в пътуванията покрай Ковид. Държавата отваря отново, за да съживи неактивния си туристически сектор.