Apple ще харчи 1 милиард долара годишно за филми, с които да пробие в кината

Амбициите на производителя на смартфони в киното нараснаха, след като спечели Оскар за най-добър филм за CODA през 2021 г.

15:25 | 23 март 2023
Автор: Томас Бъкли и Лукас Шоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple Inc. планира да харчи 1 милиард долара годишно за продуциране на филми, които ще бъдат пускани в кината, според хора, запознати с плановете на компанията, част от амбициозните ѝ усилия да повиши репутацията си в Холивуд и да привлече абонати към услугата си за стрийминг.

Apple се обърна към филмови студия за партньорство за пускане на няколко заглавия в кината тази година и още няколко филма в бъдеще, казаха източници на Bloomberg. Списъкът с потенциални заглавия включва Killers of the Flower Moon на Мартин Скорсезе, в който участва Леонардо ди Каприо; шпионският трилър Argylle от режисьора Матю Вон; и Napoleon, драмата на Ридли Скот за френския завоевател. Говорител на Apple отказа коментар.

Инвестицията е значително увеличение в сравнение с минали години. Повечето от предишните оригинални филми на Apple са или ексклузивни за стрийминг услугата, или пуснати в ограничен брой кина. Компанията е обещала да пусне филми в хиляди кина поне за един месец, казаха хората, въпреки че не е финализирала никакви планове.

Въпреки че Apple се съгласи да пуска заглавия в кина, за да угоди на талантите и да надхитри конкурентите за проекти, компанията също така гледа на киносалоните като на начин за реклама за своята услуга за стрийминг TV+. Ако компанията ще похарчи стотици милиони долари за филм на Скорсезе, тя ще иска да го превърне в културно събитие. Смята се, че Apple TV+ има между 20 милиона и 40 милиона абонати, по-малко от конкуренти като Netflix и Disney+.

Apple все още не е измислила как ще разпространява тези филми в кината. Компанията няма вътрешен опит да пусне филми в хиляди кина по света наведнъж, поради което се е обърнала към дистрибутори. Но първо Apple трябва да се договори с потенциални партньори относно таксите за разпространение и маркетинговите бюджети. Филмовите студия могат да похарчат 100 милиона долара или повече, за да пуснат на пазара най-големите си заглавия, много повече, отколкото услугите за стрийминг харчат за популяризиране на нови предавания или филми.

Paramount Pictures ще пусне филма на Скорсезе в кината, тъй като проектът е създаден от това студио, и ще събира 10% такса за разпространение. Студиото не се е съгласило да разпространява други заглавия за Apple.

Като повечето услуги за стрийминг, Apple TV+ харчи по-голяма част от бюджета си за телевизионни предавания. Първият голям хит беше комедийният сериал Ted Lasso. И все пак Apple финансира филми от самото начало на своето холивудско студио и амбициите на производителя на смартфони в киното нараснаха, след като спечели Оскар за най-добър филм за CODA през 2021 г. Apple придоби този филм на филмовия фестивал "Сънданс" за рекордните 25 милиона долара и го разпространи едновременно в кината и по TV+.

Предишните филми на Apple не получиха вида премиера, планирана за предстоящите заглавия. CODA спечели по-малко от 2 милиона долара в боксофиса. Cherry, криминална драма с участието на Том Холанд, се появи в избрани кина за няколко седмици през 2021 г. Apple не съобщи за резултатите от продажбите на билети.

Технологичните гиганти Apple и Amazon.com Inc. увеличават инвестициите си в развлечения, като в същото време намаляват разходите на други места. Amazon уволни хиляди работници, докато Apple съкращава разходите си, без да освобождава служителите си.

Плановете на Apple ще стимулират веригите кина, които все още се борят да се възстановят от пандемията. Продажбите на билети остават с около една трета под нивата от 2019 г., а две от най-големите вериги са на нестабилна финансова основа. AMC Entertainment Holdings Inc., най-големият кинооператор в света, се опита да събере повече пари чрез продажба на акции, докато конкурентът Cineworld Group Plc подаде молба за банкрут миналата година. Веригите многократно са обвинявали недостига на налични филми от студиата за своите неволи, а не липсата на интерес на киноманите да се върнат в кината.

Amazon, която придоби Metro-Goldwyn-Mayer, студиото зад филмите за Джеймс Бонд, за 8,5 милиарда долара, има за цел да прави между 12 и 15 филма годишно, които ще бъдат пуснати в кината, съобщи Bloomberg миналата година. Paramount, Walt Disney Co. и Warner Bros. Discovery Inc. се стремят да увеличат продукцията си на филми за кината, след като експериментираха с разпространението на филми само в стрийминг услуги.

Единственото отклонение в това завръщане в кината е Netflix Inc., която иска нейните филми да се появяват в кината и онлайн по едно и също време или в рамките на няколко седмици. Големите вериги киносалони отказаха тази договореност. Netflix харчи повече за оригинални филми от Amazon или Apple.