Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Netflix намалява цените с до 50% в над 100 страни, включително България

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 24.02.2023 г.

12:30 | 24 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Netflix Inc. намали цените на абонаментите в над 100 страни, предимно региони с по-ниски доходи, където компанията има по-малко клиенти. Намаляването на цените ще засегне повече от 10 милиона абонати на пазари. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

За България най-евтиният базисен план занапред ще струва 4,99 евро, вместо досегашните 7,99 евро. Стандартният план ще струва 7,99 евро, вместо 9,99 евро. Най-скъпият Premium план поевтинява от 11,99 евро на 9,99 евро.

Акциите на стрийминг лидера паднаха при новината с цели 5,2% до $317,47 в Ню Йорк. Те са нараснали с 14% тази година до затварянето в сряда.

Netflix понижава цените в страни, които представляват малък процент от абонатната база. Компанията вече намали цените в Индия и няколко пазара в Югоизточна Азия, където растежът е бавен.

Услугите за стрийминг обикновено повишават цените, за да уловят повече приходи от бизнес, чието разгръщане е изключително скъпо. Някои, включително Netflix, също стартираха планове на по-ниски цени, поддържани от реклами, за да достигнат до по-ценово съзнателни клиенти.

Американската технологична компания Google е унищожила писмени документи, необходими за антитръстово дело, което се фокусира върху това как фирмата е запазила господстващото си положение в интернет търсенето, коментира още Попов.

Правителството на САЩ е поискало в четвъртък от федерален съдия да санкционира Google за практиката ѝ в миналото да настройва чатовете на служителите си за автоматично изтриване, въпреки че компанията е заявила пред съда, че ще запази документите, необходими за съдебния процес.

Според Министерството на правосъдието служителите на Google редовно са обсъждали „съществени и чувствителни въпроси", използвайки продукт за незабавни съобщения, който е бил настроен да изтрива чатовете след 24 часа.

Спорът за доказателствата е свързан със съдебното дело, заведено от Министерството на правосъдието през октомври 2020 г., в което се твърди, че Google поддържа статута си на „пазач на интернет“ чрез незаконна мрежа от изключващи и взаимосвързани бизнес споразумения, които държат конкурентите встрани.

Още по темите може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.