Как Netflix планира да спре споделянето на пароли по света

Забраната за споделяне на паролите на Netflix е в ход в Чили и разочарова клиентите

08:33 | 6 февруари 2023
Автор: Едуардо Томсън и Валентина Фуентес
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Кристиан Кастро бе клиент на Netflix Inc. от години.

48-годишният вносител на електроника в Сантяго, Чили, каза, че се примирява с усилията на компанията да попречи на неабонатите да гледат нейните филми и телевизионни предавания. Тъй като Кастро няма фиксирана интернет услуга у дома и използва безжичен сигнал за връзка, това често означаваше потвърждение, че е клиент, чрез текстово съобщение на телефона си.

Това, което се случи тази седмица, беше последната капка, каза той. Неговият акаунт беше деактивиран и на Кастро беше казано, че трябва да използва QR код, за да докаже, че е клиент. Това не проработи на телефона му. Той се опита да потвърди акаунта си чрез уеб браузър и му беше казано, че услугата не разпознава безжичната му връзка. Кастро реши да спре абонамента си след това.

„Човек, който е изряден клиент, да не може да влезе в акаунта си, е злоупотреба“, каза той.

Възможно е да има много повече недоволни клиенти като Кастро, тъй като Netflix започва да полага усилия за борба с хората, които споделят паролите си в световен мащаб през следващите няколко седмици. Това е голям източник на пропуснати приходи за компанията. Netflix изчислява, че около 100 милиона домакинства гледат услугата безплатно. Но усилията на компанията да държат  всички "честни" разочароват много потребители, които не искат винаги да доказват, че са законни потребители.

Онлайн търсенията за „отказване от Netflix“ се увеличиха през последната седмица, както в САЩ, така и в чужбина. Голяма част от това е раздухано от истории за това как компанията случайно е публикувала правила за споделяне на пароли в Чили, Коста Рика и Перу на уеб страници, приложими за други страни.

„Мисля, че си струва да се отбележи, че това няма да бъде универсално популярен ход“, каза съглавният изпълнителен директор на Netflix Грег Питърс по време на конферентен разговор с инвеститори миналия месец. „Ще има настоящи членове, които са недоволни от този ход. Ще видим реакция на напускане на услугата от това.“

Както и в миналото с увеличенията на цените, Питърс каза, че вярва, че компанията ще успее да задържи или спечели обратно клиенти със своята програмна гама. „Нашата работа е да продължим да увеличаваме стойността, нали? Да имаме още невероятни заглавия, които хората нямат търпение да видят.”

В няколко страни от Латинска Америка, където Netflix започна да тества плановете си срещу споделените пароли миналата година, компанията предлага на клиентите опцията да плащат допълнителни $3 или повече на месец, за да упълномощят друг потребител извън дома им.

Как Netflix знае кой кой е обаче е сложно. На уебсайта си компанията предупреждава жителите на Чили и други страни, че връзката им може да бъде прекъсната, ако не гледат поне веднъж на всеки 31 дни или ако са далеч от дома си за продължително време. Клиентите, които пътуват, могат да поискат временен код за достъп, който действа седем дни. Компанията казва, че следи IP адресите, идентификациите на устройствата и активността на акаунта, за да определи дали клиентът е влязъл от основното си местожителство.

Междувременно броят на оплакванията на клиентите относно Netflix в Чили, публикувани в Reclamos.cl, уебсайт, където хората изразяват разочарованието си от местните корпорации, нарасна до 139 през 2022 г. от 41 предходната година. Средният брой жалби между 2012 г. и 2021 г. е 53. Reclamos.cl също така добавя, че Netflix разрешава само 26% от жалбите.

В Twitter клиентите започнаха да изразяват чувствата си с хаштага #ChaoNetflix, като потребителите казват, че платформата не си струва стреса от необходимостта да потвърждават акаунта си всеки път, когато влизат от различно местоположение. Компанията също така се превърна в честа цел на критични мемета в Instagram.

Хосефа Уилкинс, 32-годишен клиент на Netflix в Чили, каза, че действията на компанията са в противоречие с тенденциите от епохата на пандемията хората да работят дистанционно.

„Животът ми е между работа в града и от брега през цялото време, очаква ли Netflix да плащам за различни акаунти в зависимост от местоположението ми?“, каза тя в интервю за Bloomberg. „Със сигурност няма да правя това.“

Кастро, вносителят на електроника, каза, че е доволен от решението си да се откаже от Netflix, защото все още има Amazon Prime и HBO. „Оставам с тях“, каза той.