Netflix зарадва инвеститорите с по-малка от очакваната загуба и положителни перспективи

Стрийминг гигантът заяви, че ще стартира нова по-евтина опция с реклами и ще се пребори със споделянето на пароли през следващата година

16:35 | 20 юли 2022
Обновен: 18:29 | 20 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

За първи път в своята история Netflix Inc. отчита спад на абонатите за второ тримесечие поред, предава The Wall Street Journal.

Компанията загуби 970 000 платени абонати през последното тримесечие, което е по-малко от прогнозите за 2 милиона изгубени абонати. Netflix изчисли, че ще добави 1 милион нетни нови абонати през идното тримесечие.

„Говорим за загуба на 1 милион, вместо за загуба на 2 милиона, така че опасенията бяха смекчени от не толкова лошите резултати“, каза председателят на Netflix и изпълнителен директор Рийд Хейстингс в интервю за анализатор след излизането на резултатите. „Да загубиш милион и да го наречеш успех е трудно, каза той. „Но наистина сме подготвени много добре за следващата година.“

Акциите на Netflix поскъпнаха със 7,4% в следборсовата търговия на фона на тежка 2022 г., в която загубиха около две трети от стойността си.

Компанията се бори с нарастваща конкуренция от страна на алтернативни стрийминг услуги, наситен пазар в САЩ и растящата инфлация, която според наблюдатели може да ограничи разходите за развлечения. За да увеличи абонаментите и растежа на приходите, Netflix работи върху пускането на опция с по-ниска цена, но с реклами. Компанията планира да се справи със споделянето на пароли като таксува домакинствата за споделянето на акаунти.

В писмо до инвеститорите във вторник компанията каза, че планира тези ходове да влязат в сила през следващата година.

Междувременно ръководството на компанията подчерта важността на генерирането на хитови предавания и филми и агресивното рекламиране на съдържание, което има потенциала да вдигне шум и да привлече нови клиенти.

Стрийминг гигантът работи и за намаляването на разходите. Компанията е съкратила около 5% от работната си сила през последните месеци, според лице, запознато с въпроса. Във вторник Netflix каза, че мерките за намаляване на разходите са довели до около 70 милиона долара разходи за обезщетения.

Приходите на Netflix бяха по-ниски от очакваното, нараствайки с 8,6% до около 8 милиарда долара, докато оперативните приходи паднаха с 15%. Нетната печалба е 1,44 милиарда долара, което е 6,5% повече от обявените 1,35 милиарда долара за миналата година. Netflix каза, че колебанията в чуждестранната валута оказват влияние върху приходите и рентабилността и прогнозира, че растежът на приходите ще се забави до 4,7% през третото тримесечие.

След години на главоломен растеж, подхранван от международна експанзия, Netflix отбеляза забавяне на темпа на добавяне на клиенти през последните няколко години, тъй като се сблъска с конкуренция от нови платформи като Disney+, HBO Max и Apple TV+.

Предизвикателствата в индустрията се засилват от по-тежката икономическа среда, което означава, че потребителите може да откажат разходите си за неща като стрийминг, смятат анализатори на Morgan Stanley. Банката очаква икономическото напрежение върху потребителските бюджети да ги накара да намалят броя на стрийминг услугите, които използват.

В изявлението си Netflix каза, че вероятно ще въведе опцията с реклами „на няколко пазара“, където разходите за реклама са значителни. „Както при повечето от новите ни инициативи, нашето намерение е да представим продукта, да чуем мнения и да реагираме бързо, за да подобрим услугата“, каза компанията.

Изпълнителният директор Тед Сарандос каза, че Netflix продължава да предоговаря някои лицензионни права, за да гарантира, че ще може да включи повече съдържание в опцията с реклами, но по-голямата част от това, което хората гледат на платформата, може да бъде включено без никакви промени.

Когато става въпрос за ограничаването на споделянето на пароли, Netflix каза, че работи върху монетизирането на над 100 милиона домакинства, които гледат Netflix, без да плащат директно за това. Ще се използват два различни подхода в Латинска Америка, за да се избере най-добрия. „Нашата цел е да намерим лесно за използване предложение за платено споделяне, което ще работи за нашите потребители и ще може да се въведе през 2023 г.“, каза компанията в изявлението си.

Експанзията в чужбина също остава приоритет. Както и в предходните тримесечия, ръстът на абонатите в Азиатско-тихоокеанския регион частично компенсира спадовете на други места. Netflix добави повече от 1 милион клиенти в региона през второто тримесечие след като загуби 1,3 милиона в САЩ и Канада и 767 000 в Европа, Близкия изток и Африка. Базата от абонати на компанията остава стабилна в Латинска Америка, където тя приключи тримесечието с допълнителни 14 000 нетни нови клиенти.

Общо Netflix има 220,7 милиона абонати в световен мащаб.

През първото тримесечие Netflix отчете загуба от 200 000 абонати, което по това време беше първата тримесечна загуба на абонати на компанията за повече от десетилетие. Netflix каза, че спирането на услугата в Русия, където имаше 700 000 абонати, е довело до нетната загуба.

След повишаването на цените през януари процентът на изгубени клиенти се е увеличил и оттогава остава висок спрямо типичния за компанията, според данни от изследователската фирма Antenna.

Netflix каза, че е успяла да задържи повече клиенти през второто тримесечие и че отливът в САЩ се връща към нивата преди промяната на цените по-рано тази година.