Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Руски потребители ще съдят Netflix

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 14.04.2022

17:30 | 14 април 2022
Обновен: 19:44 | 14 април 2022
Автор: Зорница Крушарска

Руски потребители на Netflix заведоха колективен иск срещу стрийминг гиганта заради факта, че той е напуснал руския пазар, като искат 60 млн. рубли, което е над 720 хил. долара като компенсация. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Причината за иска е нарушаване на правата на руските потребители заради едностранния отказ на Netflix да предоставя услуги в Русия. През март Netflix заяви, че спира услугата си в Русия и временно спира всичките си бъдещи проекти и придобивания в страната, докато оценява влиянието на инвазията на Москва в Украйна. 

Компанията майка на Facebook Meta Platforms ще събира почти половината от приходите от създателите на цифрови активи и преживявания, направени в платформата за виртуална реалност Horizon Worlds на компанията.

Общата такса се състои от 30% такса за хардуерната платформа за продажбите, направени чрез Meta Quest Store, където се продават приложения и игри, предназначени за нейните очила за виртуална реалност, и още 17,5% под формата на  такси за платформата Horizon, заяви говорител на Meta.

В понеделник технологичният гигант заяви, че ще започне да тества инструменти, с които създателите да продават цифрови активи и да печелят пари в Horizon Worlds - ключова част от плана му за създаване на метавселена.

Компанията майка на Facebook, която миналата година промени името си на Meta, инвестира много във виртуална и добавена реалност, за да отрази новия си залог на метавселената - футуристична идея за мрежа от виртуални среди, достъпни чрез различни устройства, където потребителите могат да работят, общуват и играят.

Потребителите в САЩ, които се опитват да поръчат най-новите модели от висок клас на Apple, вече имат прогнозни срокове за доставка до юни. А за конфигурацията на 14-инчовия MacBook Pro от по-нисък клас срокът на доставка е до 26 май, считано от вчерашния ден. Тези срокове за изчакване представляват ръст спрямо последните дни, преди проблемите във веригите за доставки отново да се влошат.

Закъсненията подчертават трудностите пред Apple да поддържа безпроблемно веригата си за доставки в ерата на Covid, особено след като Китай провежда политика на нулева толерантност към епидемията. Повече от 30 тайвански компании, сред които производителят на лаптопи на Apple Quanta Computer Inc., спряха производството си в Китай заради блокирането. В случая на Quanta компанията затвори завода в Шанхай, за да спази правителствените ограничения.

Най-високата конфигурация на MacBook Pro на Apple - версия за 3499 долара с допълнителни графични ядра и памет - се очаква да бъде доставена чак на 16 юни в САЩ. Повечето от другите Mac компютри на Apple, включително MacBook Air, 13-инчов MacBook Pro, iMac и Mac mini, понастоящем не са засегнати от закъсненията. Тези модели се доставят в рамките на същия ден или се очаква да пристигнат в рамките на няколко дни.

Прогнозните срокове за доставка на Mac Pro, чиито доставки често отнемат повече време заради персонализираните му функции, са през май. А конфигурация на новия настолен компютър Mac Studio от по-висок клас би могла да бъде доставена едва през втората половина на юни. Тази машина обаче беше обявена съвсем наскоро и е възможно да има голямо първоначално търсене.

Във вторник подизпълнителят на Apple Pegatron Corp. преустанови работата в своите кампуси за сглобяване на iPhone в Шанхай и Куншан, но не изглежда доставките на iPhone да са забавени. Apple ще обяви финансовите си резултати за второто тримесечие на 28 април, което потенциално може да даде на инвеститорите възможност да се запознаят с предизвикателствата пред доставките.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може гледате тук.