Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Съоснователят на Netflix напуска като CEO след ръст на абонатите

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 20.01.2023 г.

12:35 | 20 януари 2023
Обновен: 12:43 | 20 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Съоснователят на Netflix Inc. Рийд Хейстингс се оттегля като главен изпълнителен директор на компанията, която ръководи повече от две десетилетия, оставяйки позицията на двамата си дългогодишни сътрудници Тед Сарандос и Грег Питърс. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Сарандос, който вече беше съизпълнителен директор, е публичното лице на компанията в Холивуд, докато Питърс, предишен главен оперативен директор, наблюдаваше разработването на продуктите и рекламата. 62-годишният Хейстингс ще бъде изпълнителен председател на компанията.

„Нашият борд обсъжда планирането за наследяването от много години (дори основателите трябва да се развиват!)“, каза Хейстингс в публикация в блог. „Бордът и аз вярваме, че е подходящият момент да завърша наследяването си.“

Netflix завърши годината на висока нота. Компанията добави 7,66 милиона абонати през последното тримесечие на 2022 г., като лесно надмина средната оценка от 4,5 милиона на анализатори от Уолстрийт. Приходите от 7,85 милиарда долара са в съответствие с прогнозите. Въпреки че печалбите от 12 цента на акция паднаха доста под същия период отпреди година, компанията прогнозира, че маржът на печалбата и свободният паричен поток ще се подобрят през следващата година.

Дяловете на Netflix поскъпнаха с около 6% в следборсовата търговия след съобщението. Акциите на Paramount Global, Walt Disney Co. и Warner Bros. Discovery също поскъпнаха в края на търговията.

Сарандос и Питърс трябва да преведат Netflix през бурно време в медийната индустрия. Компанията току-що отчете най-бавния си годишен ръст на абонатите от 2011 г. насам - годината, в която раздели стрийминг бизнеса си от услугата за изпращане на DVD-та по пощата. Акциите на компанията изгубиха половината от стойността си през миналата година, а нарастващата ѝ икономичност отчужди някои от творците, които някога приветстваха Netflix като защитник на изкуството.

Американският мобилен оператор T-Mobile US Inc. съобщи, че хакер е получил данни за 37 милиона клиентски акаунта, но данните не включват информация за плащания, пароли или други чувствителни лични данни, коментира още Попов.

В подадени до властите документи компанията обяви, че е открила хакерската атака на 5 януари и е успяла да проследи източника и да я спре в рамките на един ден.

Разследването все още продължава, но изглежда, че извършителят е получил информацията чрез единствена входна точка, обслужваща данните на клиентите, и не изглежда да е пробил системите или мрежата на компанията.

Колко загуби Twitter от реклами след придобиването ѝ от Илон Мъск и повече за бъдещето и корените на Netflix може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.