Disney проучва продажбата на повече филми и телевизионни сериали на конкуренти

Disney е под натиск да подобри финансовите си резултати и да промени стратегията си за стрийминг. Миналата година компанията отчете най-лошите си резултати на фондовия пазар от десетилетия

17:10 | 7 февруари 2023
Обновен: 17:17 | 7 февруари 2023
Автор: Томас Бъкли и Лукас Шоу
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Walt Disney Co. проучва повече лицензиране на своите филми и телевизионни сериали за конкурентни медии, тъй като натискът за ограничаване на загубите в техния стрийминг телевизионен бизнес нараства.

Развлекателният гигант се стреми да спечели повече пари от библиотеката си със съдържание, според хора, запознати с дискусиите, които пожелаха анонимност, тъй като разговорите са частни. Този ход би представлявал промяна в стратегията, тъй като Disney през последните години се опита да запази голяма част от оригиналното си програмиране изключително в своите услуги за стрийминг Disney+ и Hulu.

Говорител на Disney отказа коментар.

Disney е под натиск да подобри финансовите си резултати и да промени стратегията си за стрийминг. Миналата година компанията отчете най-лошите си резултати на фондовия пазар от десетилетия. След като Disney отчете загуба от 1,5 милиарда долара за своя онлайн видео бизнес през третото тримесечие, бордът уволни главния изпълнителен директор Боб Чапек, заменяйки го с Боб Айгър, който преди това бе заемал тази длъжност в продължение на 15 години. Сред многобройните си предизвикателства, Айгър трябва да се справи и с прокси битката на активиста Нелсън Пелц, който търси място в борда на Disney и настоява за по-добро представяне.

71-годишният Айгър ще сподели повече от плановете си, когато компанията отчете финансовите си резултати на 8 февруари, но той вече е предприел стъпки за отмяна на решенията, взети от неговия предшественик. Той предложи безплатни снимки и повече билети на по-ниски цени на гостите на тематичния парк, раздразнени от нарастващите такси.

Дългогодишният медиен изпълнителен директор обеща да преработи организационната структура на компанията, по-специално непопулярния ход на Чапек, който постави решенията къде и кога да се пуснат филми и телевизионни предавания в ръцете на ръководители на разпространението, които не правят програмите. Айгър каза, че иска да върне повече вземането на решения на творческите ръководители и да постави преструктурирането в ръцете на своя главен финансов директор Кристин Маккарти, шефа на ESPN Джими Питаро, ръководителя на студиото на Disney Алън Бергман и Дана Уолдън, която председателства общата група за развлечения на компанията. Питаро, Бергман и Уолдън загубиха авторитет при старата структура.

Реорганизацията ще доведе и до съкращения на персонал, казаха хората, въпреки че не е ясно колко ще загубят работата си. Компанията вече е замразила нови наемания.

Айгър се оттегли като главен изпълнителен директор през 2020 г., като компанията изглеждаше добре позиционирана за бъдещето. Неговите придобивания на Pixar, Marvel и Lucasfilm дадоха на Disney най-ценната колекция от герои в развлеченията, докато новата стрийминг услуга на компанията, Disney+, добавяше милиони клиенти на месец.

Въпреки че Disney вече лицензира някои заглавия за други платформи, включително услугата за стрийминг Prime на Amazon.com Inc., тя започна да трупа съдържание с пускането на Disney+ през 2019 г. Disney ограничи лицензирането на собствените си програми на трети страни, за да подобри тази услуга. Сделка, според която филмите на Disney се пускат в Netflix Inc., беше преустановена и компанията изтъква каква част от новите ѝ програми идват от нейните собствени студия.

"Уолстрийт" се радваше тогава, защото това означаваше, че компанията е изцяло фокусирана върху изграждането на стрийминг бизнеса. Промяната обаче беше скъпа, тъй като Disney отказа милиарди долари от продажби на домашно видео и лицензионни сделки с други мрежи.

Пандемията принуди Чапек да се насочи към стрийминг още повече, пускайки оригинални филми в услуги за стрийминг и оскърбявайки създателите на съдържание в процеса. Тъй като глобалната икономика се забави и заедно с това нарастването на абонатите на Netflix, инвеститорите изразиха опасения относно това колко пари харчат компании като Disney за нерентабилни стрийминг услуги.

Продажбата на повече съдържание на трети страни ще последва подобни ходове в медийната индустрия като Warner Bros Discovery Inc., където главният изпълнителен директор Дейвид Заслав извади предавания от своята стрийминг услуга HBO Max и ги препродаде на конкуренти като Roku Inc. и Fox Corp. Lions Gate Entertainment Corp. отделя студийния си бизнес от стрийминг услугата Starz и заяви, че нейните филми и телевизионни сериали ще бъдат правени за редица платформи.

Ръководителите на Disney са обсъдили продажбата на повече заглавия на трети страни и в момента са в процес на предлагане на определени заглавия. Остава да се види дали ще ги държат в Hulu или ще ги продадат на външен участник.

Айгър също е планирал три години филми в кината, мехлем за собствениците на кина, застрашени от нарастването на гледането у дома. Компанията приоритизира изданията в кината за филми и намалява акцента върху филмите директно към стрийминг, казаха двама от източниците.

Планът на Айгър за преструктуриране на компанията е прекъснат от Пелц, който агитира за промяна, откакто Чапек беше начело. В четвъртък Trian Partners на Пелз заяви в регулаторна документация, че се противопоставя на преизбирането на директора на Disney Майкъл Фроман, изпълнителен директор на Mastercard Inc.

Триан каза, че Фроман е служил в комисията, отговорна за неуспешното планиране на наследството на Disney. Disney защити международната експертиза на Фроман в изявление и каза, че избирането на Пелц в борда на директорите би застрашило стратегията на компанията във време на големи промени в медийния бизнес.

Disney все още не е обявила дата за годишната си среща, която исторически се е състояла в началото на март. Като се има предвид времето, необходимо за изпращане на съобщението до акционерите, става все по-вероятно събитието да не се проведе до април. На срещата председателят на Disney Сюзън Арнолд ще бъде заменен от члена на борда Марк Паркър, председателят на Nike Inc. Паркър работи с Айгър по още една тема: кой ще го наследи като главен изпълнителен директор.