Disney най-накрая пробива в Китай с премиерата на "Аватар 2" в кината

Досега тази година в Китай са показани 23 американски филма, които представляват 10% от общите касови продажби

19:20 | 24 ноември 2022
Автор: Феликс Джилет,Томас Бъкли,Шърли Джао
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продължението на "Аватар" на Walt Disney Co. е получило премиерна дата в Китай, според запознати, което е успех на ключов пазар за развлекателния гигант, който се опитва да преодолее сътресенията в управлението от тази седмица.

"Аватар: Пътят на водата", продължение на хитовия филм от 2009 г., получи разрешение за премиерната дата 16 декември, което увеличава потенциала за приходи на един от най-големите филми на Disney за годината. Предишни блокбъстъри получиха отказ за пускане на пазара на фона на влошените отношения между Китай и САЩ. Ограниченият достъп натежа на някои от водещите холивудски студия, тъй като приходите от някои американски заглавия в Китай биха могли да надхвърлят приходите в родината.

Продължението на "Аватар" е един от малкото големи филми на Disney, на които е предоставен достъп до кинопазара от началото на пандемията, като последните блокбъстъри на Marvel не бяха допуснати. По-рано тази година Дисни показа кадри на ръководството на China Film Group, което увеличи перспективите за пускане на филма в страната. 20th Century Pictures потвърди премиерата в публикация в Weibo. 

Досега тази година в Китай са показани 23 американски филма, които представляват 10% от общите касови продажби, което е най-ниският дял от началото на записите през 2011 г., според платформата за продажба на билети Maoyan Entertainment. Миналата година в страната са били пуснати 28 американски филма, на които се падат 12% от приходите от билети. През 2019 г. са били показани повече от 50 заглавия, което представлява 32% пазарен дял. 


Голямото потъване. Делът на Холивуд на китайския пазар е спаднал до рекордно ниско ниво

Акциите на China Film Co. се покачиха с повече от 6% след съобщението. Най-големият акционер на компанията е държавната China Film Group, която отговаря за вноса и разпространението на холивудски филми.

Последният филм на Дисни, показан в Китай, беше "Енканто", който излезе на екран през януари и спечели 76,7 млн. юана (11 млн. долара) приходи в боксофиса. Други популярни филми също са били предварително одобрени, включително "Джурасик свят - Господство", "Фантастични животни: Тайните на Дъмбълдор" и "Батман". Това поражда надежди, че още холивудски блокбъстъри могат да получат зелена светлина.

Но бизнес средата остава несигурна. "Черната пантера: Уаканда завинаги" на Дисни не е одобрен за пускане в Китай, а "Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта" и "Шан-Чи и легендата за десетте пръстена" също не са допуснати. "Топ Гън: Маверик" на Paramount не беше показан, тъй като се смята, че възхвалява американската армия, а появата на тайванското знаме върху якето, носено от героя на Том Круз, също разгневи много китайски потребители на социалните медии.

Не е ясно също така колко ще спечели новият филм, тъй като китайският филмов пазар е засегнат от честите забрани заради Covid, които не позволяват на посетителите да посещават киносалоните. Продажбите на билети за кино през първите 10 месеца на годината са намалели с 34% спрямо миналата година и са с повече от 50% под приходите за 2019 г.

Смут в Disney
По-рано тази година Китай даде рядък намек за това защо американските филми трудно получават одобрение за местни прожекции, когато високопоставен служител призова създателите на филми да проявяват повече културно уважение. 

Одобрението за новия филм на "Аватар" следва и неотдавнашните усилия на китайския президент Си Дзинпин да размрази дипломатическия студ, включително първата му лична среща на върха с президента на САЩ Джо Байдън. САЩ заявиха, че двете страни ще възобновят сътрудничеството си по въпросите на изменението на климата и продоволствената сигурност, както и че Байдън и Си съвместно са порицали Кремъл за свободното говорене за ядрена война заради Украйна.

Съобщението идва на фона на бурна седмица в Disney, в която Боб Игър се завърна като главен изпълнителен директор в неделя след отстраняването на предшественика му Боб Чапек. Игър изигра важна роля за установяването на тесни връзки на Дисни с Китай по време на първия си мандат, когато откри тематичен парк за 6 млрд. долара в Шанхай.

Оригиналният "Аватар" е най-касовият филм на всички времена, а продължението му е една от най-очакваните ленти на годината. През септември Disney преиздаде оригиналния филм по кината и спечели над 70 млн. долара.