Ще изпълни ли Disney исканията на инвеститора Льоб

Лиана Бейкър, Bloomberg News, Пол Върна, главен анализатор, Insider Intelligence

14:45 | 16 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво предлага Льоб? И защо?

Ако прочетете писмото му, ще видите, че Льоб казва, че Disney може би работи вече по някои от тези въпроси, макар че източници, близки до компанията ми казват, че няма скоро да отделят ESPN.

Но някои други предложения на Льоб като намаляване на разходите и купуване на дял в Hulu от Comcast – това са неща, които инвеститорите очакваха от години.

Това е втората хапка на Льоб от Disney.

През 2020г той вече пое дял и поиска промени като намаляване на дивидента и инвестиция в стрийминг. Disney така и не го направи.

Ще видим дали този път ще стане.

Льоб е голямо име сред активистите-инвеститори. В миналото той разтърсваше компании като Yahoo и Sony. Но има противоречива история по отношение на реализацията на промените, които иска.

Писмото на Льоб към Disney започва с доста ласкателни думи към директора Боб Чапек. След това пише, че „ESPN е страхотен бизнес, който в момента генерира значителни свободни парични потоци, но въпреки тези предимства, смятаме, че може да бъде отделен със съответния дълг, за да намали натиска над компанията-майка“. Disney отговори: мерси, но не, благодаря. Е, не точно така. Те казаха: благодарим за мнението, нашите резултати показват, че Disney ще продължи да отчита силни финансови резултати, водени от първокласно разказване на приказки чрез екосистемата ни на нашите уникални и високо оценени канали за създаване и разпространение на съдържание. Пол, какво мислите?

Винаги е добре да има по някое разтърсване от време на време. Диалогът винаги помага и е интересно да се видят тези идеи.

Ако бях на мястото на Боб Чапек обаче, щях да запазя ESPN, нямаше да го отделям.

ESPN нови много резултати за Disney. Спортът, например. Редица други неща, които никоя друга развлекателна медия не прави.

Например лоялност. Някой може да пропусне новия сезон на Мандалореца, но не и бейзбола или Ла Лига или пък друго, което си гледат по ESPN.

Освен това има и някаква привързаност към миналото, но което остава при спорта. Мачът се играе и хората искат да го гледат. Така че мисля, че има много ползи от запазването на ESPN като част от портфейла на Disney. Не случайно всяка друга медийна компания, с която Disney се конкурира също има спортен канал.