Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

С над 220 млн. абонати Disney изпревари Netflix по общ брой стрийминг потребители

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в "Бизнес старт", 11.08.2022

11:40 | 11 август 2022
Обновен: 11:40 | 11 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Walt Disney изпревари Netflix с общия си брой стрийминг абонати, които достигнаха 221 млн. Компанията обяви, че от зимата ще въведе по-високи цени на услугите си, като месечната цена на Disney+ без реклами ще се повиши с 38% до 10,99 долара през декември. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

През 2017 г. Disney заложи бъдещето си на изграждането на стрийминг услуга, конкурентна на Netflix, докато аудиторията се насочваше от традиционните кабелни опции към гледане на съдържание онлайн.

Пет години по-късно Disney изпревари Netflix по общ брой стрийминг потребители. Disney е добавила 14,4 млн. клиента на Disney+ през последното тримесечие. Това се случи след пускането на сериала „Obi-Wan Kenobi”, част от вселената „Междузвездни войни“ и „Ms. Marvel” на Marvel.

Заедно с Hulu и ESPN+, Disney заяви, че е имала 221,1 млн. стрийминг абонати към края на тримесечието до 30 юни. Netflix пък обяви, че има 220,7 млн. абонати на стрийминг услугите си.

„Disney набира пазарен дял, докато Netflix среща трудности в привличането на повече абонати“, твърди анализаторът на Investing.com Харис Ануар. „Disney има още възможности за растеж на международните пазари, където бързо пуска услугите си и добавя нови потребители”.

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics представи новото поколение устройства от серията Galaxy – сгъваемите смартфони Galaxy Z Flip4 и Galaxy Z Fold4, както и умните часовници Galaxy Watch5 и Galaxy Watch 5Pro.

Компанията продължава да е лидер на пазара на смартфони, който записа 11,1% спад на продажбите през последното тримесечие спрямо същия период година по-рано по данни на Counterpoint. Това е най-големият годишен спад от второто тримесечие на 2013 г.

Samsung продължава да залага на дизайна от топа „мида“ при Flip серията, като комбинира компактен дизайн с висока производителност. По отношение на дизайна устройството разполага с по-тънка панта, симетрични ръбове и матово стъкло на гърба. Рамките са метални и блестящи. Цветовите варианти, в които се предлага устройството, са bora лилаво, графит, розово златно и небесносиньо, а потребителите могат да персонализират телефона отвътре и отвън с т.нар. galaxy Themes.

Galaxy Z Fold4 е значително по-голямо сгъваемо предложение от Samsung на пазара на смартфони.

Z Fold4 предлага опции за вършене на няколко задачи едновременно, а новият Taskbar е с интерфейс, наподобяващ компютър, като предлага достъп до най-често използваните приложения. Софтуерът позволява бързо превключване от режим на работа на приложенията на цял екран към изскачащи прозорци и разделяне екрана наполовина.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.