Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Disney връща като главен изпълнителен директор Робърт Айгър

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 21.11.2022

12:26 | 21 ноември 2022
Автор: Галина Маринова

Disney освободи Боб Чапек, Робърт Айгър се връща като главен изпълнителен директор, защото "Disney навлиза във все по-сложен период на трансформация на индустрията". Преговорите между Айгър и Борда на директорите за завръщането му като главен изпълнителен директор са започнали едва през последните дни. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

В неделя вечерта Бордът на директорите на Walt Disney Co. замени главния изпълнителен директор Боб Чапек с Робърт Айгър, бившия председател и главен изпълнителен директор на компанията, който я напусна в края на миналата година, става ясно от съобщение на компанията.

„Бордът на директорите стигна до заключението, че тъй като Disney навлиза във все по-сложен период на трансформация на индустрията, Боб Айгър е в уникална позиция да води компанията през този ключов период", се казва в изявлението на Сюзън Арнолд, председател на Борда на директорите на Disney.

„Благодарим на Боб Чапек за неговата служба на Disney през дългата му кариера, включително за това, че преведе компанията през безпрецедентните предизвикателства на пандемията", добави тя.

Изненадващата промяна се случва в бурен момент за Disney, коментира и The Wall Street Journal. 

Този месец компанията отчете по-слаби от очакваното финансови резултати за четвъртото тримесечие, което унищожи инерцията, натрупана през силната година, когато бяха генерирани рекордни приходи и печалбa в множество подразделения, особено в това, което включва тематичните паркове. Бизнесът на Disney с тематичните паркове се възстанови силно, след като пандемията от коронавирус затвори обектите му по целия свят, но подразделението продължава да субсидира нарастващите загуби в бизнеса със стрийминг видео.

Чапек неведнъж е заявявал, че очаква стрийминг бизнесът да бъде на печалба до септември 2024 г. През последното тримесечие обаче той загуби 1,47 млрд. долара, което е повече от два пъти над загубата през предходната година.

Компанията също така предупреди, че целта ѝ за рентабилност ще бъде постигната само ако няма значителен икономически спад, добавяйки за първи път такова предупреждение. Акциите на Disney се обезцениха с 13% в деня след отчета и са се понижили с повече от 41% досега през тази година.

През тази година Disney е подложена и на натиск от множество активистки хедж-фондове. По-рано този месец Trian Fund Management LP купи акции на Disney на стойност над 800 млн. долара в дните след неубедителния отчет на компанията за четвъртото фискално тримесечие. Делът - под прага от 5% за оповестяване - не е толкова голям, колкото Trian би искал да бъде, и вероятно ще нарасне в зависимост от пазарните условия, поясняват от фонда.

Активисткият фонд, основан от Нелсън Пелц, Ед Гардън и Питър Мей, иска да получи място в борда на Disney, тъй като настоява развлекателният гигант да направи оперативни подобрения и да намали разходите, твърдят запознати. Trian е проучвал бизнеса от дълго време, допълват те. 

Мнението на фонда е, че Айгър не трябва да се връща към контрола на компанията, казват източници

Интересът на Trian се случва, след като през август инвеститорът активист Third Point LLC на Дан Льоб заяви, че е придобил дял от акциите на Disney, след като е ликвидирал позицията си по-рано тази година. Льоб изпрати писмо до Чапек, в което поиска сериозни промени в бизнеса. Той призова Disney да отдели ESPN, да обнови Борда на директорите и да намали разходите, въпреки че месец по-късно оттегли искането си за промяна на контрола върху спортния канал.

В отговор на предложенията на Льоб компанията назначи Каролин Еверсън, ветеран в областта на цифровата реклама, в своя Борд и сключи „мир“ с Third Point.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.