Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Завесата пред дигиталното бъдеще на Walt Disney падна

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 12.09.2022

13:51 | 12 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Как Walt Disney си представя дигиталното си бъдеще? Компанията отправя поглед към използването на технологии в разказването на истории. Walt Disney очерта плана за това как конгломератът за развлечения, тематични паркове и потребителски продукти ще използва технологиите, за да разшири възможностите за разказване на истории в следващите 100 години. Това каза Елена Кирилова, Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Зад кулисите на провежданото на всеки две години събитие за фенове D23 Expo главният изпълнителен директор Боб Чапек се затрудни да избегне думата с „м“, по-точно метавселената, въпреки че миналата година явно насочваше компанията в тази посока, допълва информационната агенция.

Чапек описва визията на Disney за метавселената като „разказване на истории от следващо поколение“. Той иска да използва данните, събирани от посещенията на тематичните паркове, както и тези за навиците за стрийминг на потребителите, за да предлага персонализирани развлекателни преживявания, включително от студиата на компанията Marvel и Lucasfilm.

„Disney категорично е начин на живот“, коментира той в интервю за Ройтерс по време на събитието в Калифорния. „Въпросът е как нашето разказване на истории от следващо поколение използва това, което знаем за един гост, за да предлагаме уникални изживявания“.

Развлекателните и технологичните компании побързаха да си осигурят позиции в метавселената, след като главният изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг обяви, че бъдещето на неговата компания ще бъде посветено на създаването на стабилна, триизмерна, устойчива среда, където дигиталните аватари на потребителите ще работят, излизат и практикуват хобитата си.

Още преди тези изказвания от Meta Чапек, който съблюдаваше звеното за тематични паркове, преди да поеме ръководството на компанията през 2020 г., прекарва години в подготовка как да разшири изживяването на тематичните паркове към хората, които никога няма да посетят един от шестте тематични парка на компанията в световен мащаб.

Disney започна сериозно да полага основите, за да проучва нови форми на разказване на истории през изминалата година, като назначи ветеран от медийната и технологичната индустрия в лицето на Майк Уайт, който управлява новосъздаденото звено Next Generation Storytelling and Consumer Experiences.

Уайт е натоварен със сглобяването на технологичния инструментариум, който творческите ръководители на Disney да използват. Той също така обмисля идеи за използване на добавена реалност и други технологии.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.