Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Технологиите в реално време и стрийминг гигантите завладяват Холивуд

Албена Иванова, директор Media & Entertainment в Chaos, „Бизнес старт“, 13.03.2023 г.

13:51 | 13 март 2023
Обновен: 15:35 | 13 март 2023
Автор: Антон Груев

Най-значимите нови технологии използвани по време на филмите, които бяха номинирани за тазгодишните награди „Оскар“ използваха специални LED стени, чрез които да показват картини в реално време. Те позволяват много от нещата, които до сега са се случвали в пост продукцията на филма, да се изместват в предварителната или по време на продукцията, а чрез облачните технологии екипи от цял свят могат да завършат обработката изцяло без физическо студио. Това каза Албена Иванова, директор Media & Entertainment в Chaos в ефира на предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Тя разказа, че е присъствала на Конференцията на Холивудската асоциация на професионалистите се проведе съвсем наскоро и е насочена към най-големите ръководители на студия и там се представят най-новите технологии от всякакви сфери и това, което предстои в бъдеще.

Относно най-впечатляващите технологии, тя посочи, че най-голямо внимание е привлякъл „Аватар“.

„Този проект струва над 1 млрд. и в който и чрез който се проявяват много нови технологии, които са били тествани и развити“.

Имаше специално построено кино, в което да бъдат демонстрирани технологиите, с които е направен, добави още тя.

Като най-нова тенденция за създаването на филми, Иванова посочи real-time технологиите.

„Те могат да показват картина в реално време. Навлизането на LED стени, които се използват за фон за снимки, позволяват много от действията, които се извършват в пост-продукцията да се преместят по време на снимките или дори в подготовката“.

Така образите, които са на тези стени се заснемат предварително, излъчват се, снимат се на фон, и това, което ми направи впечатление е, колко е важен и облакът.

„Бях на премиера на филм, който от секундата, в която е заснет на стените, всичко се качва на облака и всичко се върши там. Няма физическо студио, в което хората да седнат физически и да го обработват. И всичко се случва от екипи в цял свят. От едитинга, до финалните цветови щрихи, всичко се случва в облака и така излиза филмът.

На въпрос дали стрийминг гигантите са бъдещето на индустрията, Иванова отговори положително, но посочи, че през последните години филмовата академия минава през период на сътресения. 

"В последните няколко години неслучайно няма изненади. Това се дължи на натиска на стрийминг платформите, които бълват съдържание и то с невероятно качество, а и нуждата да бъдат политкоректни. Това е още един натиск, който дойде от тези платформи, които можеха да си позволят по-голямо разнообразие в съдържанието.... Така изкуството остана малко на заден план, за съжаление".

Колко дълбока е българската следа в тазгодишните награди "Оскар" и коя технология, разработена от българи се използва в създаването над половината от номинираните и отличени продукции?  

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.