Русия успешно купува чипове - санциите само правят веригите за доставка по-криволичещи

Руският внос като цяло се е върнал към нивата си отпреди войната, а съвременни чипове, произведени в ЕС и други съюзнически държави, се доставят на Русия през трети страни

14:00 | 5 март 2023
Обновен: 14:09 | 5 март 2023
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според високопоставен европейски дипломат Русия успешно заобикаля санкциите на Европейския съюз и Г-7, за да си осигури ключови полупроводници и други технологии за войната си в Украйна. 

Руският внос като цяло до голяма степен се е върнал към нивата си отпреди войната през 2020 г., а анализът на търговските данни показва, че съвременни чипове и интегрални схеми, произведени в ЕС и други съюзнически държави, се доставят на Русия през трети страни като Турция, Обединените арабски емирства и Казахстан, каза дипломатът.

Страните от ЕС и Г-7 въведоха многобройни кръгове от санкции след нахлуването в Украйна преди една година в опит да разградят руската военна машина и да подкопаят икономиката ѝ. Данните показват, че реалното въздействие в някои области засега не отговаря на очакванията на официалните лица.  

"Само подписът под новите санкции не е достатъчен", каза Даниел Танебаум, ръководител на глобалната практика за борба с финансовите престъпления в консултантската фирма Oliver Wyman. "Сега правителствата се нуждаят от механизми за прилагане."

Доставките от Китай за Русия също са се увеличили, тъй като Пекин играе все по-важна роля в снабдяването на Москва, добави дипломатът, който помоли да не бъде назоваван, тъй като обсъжда поверителна информация. Държавите извън ЕС не са наложили санкции на самата Русия, но повечето от тях многократно са отричали, че помагат на Кремъл.

ЕС е наложил санкции на близо 1 500 лица, ограничил е износа на стотици стоки и технологии и се е насочил към много от ключовите източници на приходи на Москва. Но някои служители се притесняват, че блокът все още не разполага с ефективен апарат за прилагане на тези мерки и изостава от САЩ. 

САЩ, които имат по-дълга история на санкциониране на чужди сили, разполагат с централизирана агенция, по-ефективни процедури за събиране на информация, както и със строго законодателство и инструменти за прилагане на правилата в страната и чужбина.

В ЕС прилагането на правилата е разнородно и се извършва предимно от държавите членки.

Докато Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, следи за прилагането и предоставя насоки, националните органи отговарят за установяването на нарушенията и налагането на санкции. А това означава, че резултатите са противоречиви. 

В крайна сметка става въпрос за политическа воля, казва един от служителите на ЕС, участващи в процеса, и националните служители могат да бъдат подложени на натиск, когато става въпрос за предприемане на строги мерки срещу собствените им компании.

"Нашите санкции засягат силно и допринасят за устойчивата икономическа рецесия в Русия", заяви заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис в България миналата седмица. "Но тяхната ефективност зависи и от това колко добре се прилагат."

Продажби на полупроводници - Казахстан
На пръв поглед санкциите изглеждат ефективни. Икономиката на Русия се сви, а много от нейните банки и компании остават откъснати от международните финансови и търговски системи. Съществуват и доказателства, че ограниченията върху европейските и американските технологии са отслабили ключови руски индустрии и са възпрепятствали способността им да въвеждат иновации в бъдеще.

Но информацията, събрана от базирания в Женева Trade Data Monitor, показва, че някои от санкционираните стоки - особено съвременните полупроводници - се пренасочват към Русия чрез трети страни, много от които рязко промениха търговските си навици след руската инвазия.

В някои случаи износът за Русия на технологии, които биха могли да се използват за военни цели в Украйна, е нараснал от нула до милиони долари.

Ключов пример за това е Казахстан. През 2022 г. централноазиатската държава изнася за Русия съвременни полупроводници на стойност 3,7 млн. долара, в сравнение с едва 12 000 долара година преди началото на войната. 


Износът на чипове за Русия се покачва. Русия се снабдява с повече полупроводници чрез трети държави

Между 2017 г. и 2021 г. Русия е купувала усъвършенствани чипове и интегрални схеми на средна стойност 163 млн. долара от ЕС, САЩ, Япония и Обединеното кралство всяка година. През 2022 г. тази сума се свива до около 60 млн. долара.

Данните показват, че Турция, Сърбия, ОАЕ и половин дузина други икономики в Източна Европа и Централна Азия са помогнали да се компенсира недостигът. В същото време доставките на високотехнологични компоненти за тези страни от съюзническите държави са нараснали с подобна сума.

Подобни модели се наблюдават в стотици продуктови категории, но те са особено остри, когато става въпрос за усъвършенствани чипове и интегрални схеми, които могат да се използват за военни цели, каза дипломатът.  

Тъй като войната на Русия в Украйна продължава вече втора година, ЕС и неговите съюзници се съсредоточават все повече върху това да запълнят всички пропуски и да предотвратят заобикалянето на поредните кръгове от въведените от тях санкции.

Избягване на системите за проследяване
Но проследяването на пратките не е прост процес. Купувачите понякога използват сложни корпоративни средства и модели за дистрибуция, за да прикрият крайната дестинация на своите стоки. Непълната документация може да допринесе за непрозрачността, както и така наречените претоварни пунктове, където стоките се преместват между превозни средства или се пренасочват. 

В четвъртък администрацията на Байдън публикува бележка за съответствие, насочена към борба с посредниците, използвани за заобикаляне на санкциите и контрола върху износа на Русия. В известието се посочват Китай, Армения, Турция и Узбекистан като места, които могат да бъдат използвани за незаконно пренасочване на забранени стоки към Русия.

Миналата седмица Г-7 обяви нов механизъм за засилване на правоприлагането, а ЕС също въведе няколко инструмента в последните си пакети, за да преследва онези, които подпомагат Русия.

Но досега страните от ЕС се притесняваха да използват някои от тези инструменти и да преследват потенциални нарушения у дома, поне публично. Дискусиите за затягане на режима на ЕС за правоприлагане доведоха до дебат за това къде трябва да се разпределят отговорностите между Брюксел и европейските столици, когато става въпрос за мерки за опазване на обществения ред, твърдят служители и дипломати.

Разнообразни мерки за изпълнение

"Разбира се, би било по-удобно за всички, ако има една отговорна институция на ниво ЕС", заяви в интервю Томс Платацис, изпълняващ длъжността директор на латвийското звено за финансово разузнаване. 

Латвия е криминализирала нарушенията на санкциите, докато други страни от ЕС не са, така че нарушителите могат "да търсят други страни, където избягването на санкциите носи по-малко потенциални наказания", каза той.

При прилагането на поредните кръгове от санкции държавите от ЕС се стараят да ограничат въздействието им върху собствените си резултати и върху световната икономика като цяло. Това понякога е водело до мъчителни дискусии между държавите членки относно изключенията и изискванията за докладване. 

С всеки кръг от санкции правим крачка напред с нови мерки и крачка назад с нови изключения - заяви един от високопоставените европейски министри. Някои държави членки не са толкова ентусиазирани по отношение на прилагането и не правят достатъчно, добави министърът.

"Прилагането на експортните санкции не е тривиално", каза Беата Яворчик, главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие. "Всяко правителство иска всички останали страни да ги прилагат, но предпочита да бъде снизходително към собствените си фирми. Опитът с експортните ограничения по време на Студената война показва ясно това. Така че оставянето на прилагането на санкциите на националните правителства може да не работи винаги перфектно."