Заради мекото време руският дизел само плава в морето, без купувачи

Руският износ на петрол е устойчив въпреки пълната сила на западните санкции

18:52 | 1 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Натрупването на руски дизел, съхраняван на кораби, предполага, че купувачите избягват санкционираното гориво, докато изключително топлата зима намалява търсенето.

Около 1,9 милиона барела руско дизелово гориво в момента се намират в плаващи складове, най-много от октомври 2020 г., според данни на Kpler Inc., събрани от Bloomberg. Натрупването три седмици след влизането в сила на санкциите на ЕС показва, че някои товари са натоварени от руски пристанища без купувачи.

Излишъкът от товари представлява избегната заплаха за световните пазари, които се опасяваха, че горивото за камиони и отопление ще пресъхне в резултат на санкциите. Страховете от недостиг накараха европейските рафинерии да увеличат производството, за да се подготвят за зимата, която в крайна сметка се оказа по-топла от нормалното, докато доставчиците внасяха огромни количества гориво преди забраната на ЕС за внос от Русия. По една мярка запасите от дизелово гориво в центъра Амстердам-Ротердам-Антверпен са нараснали до най-високото ниво от две години.

Устойчивото нарастване на руските запаси от дизелово гориво, плаващи непродадени в морето, може в крайна сметка да окаже натиск върху темповете на преработка и производство на суров петрол, печалбите от които сега финансират втора година на война в Украйна.

Разбира се, метеорологичните условия може да причинят известни затруднения при разтоварването, което води до временно класифициране на някои товари като плаващи складове. Това обаче не изглежда така в момента край бреговете на Северна Африка, където се задържат някои от руските товари.

Миналата седмица рекорден брой руски дизелови товари плаваха без дестинация.

Устойчив износ на петрол

Износът на петрол по море от Русия остана стабилен през февруари, тъй като нацията намери нови купувачи.

Наблюдателите на петролния пазар следят отблизо данните за руския износ за признаци на смущения, след като Европейският съюз и по-голямата част от страните от Г-7 забраниха повечето морски внос на петрол и гориво в знак на осъждаване на инвазията в Украйна. Подпомогнати от „сенчестия флот“ от танкери, руските производители са се обърнали към купувачи в Персийския залив, Латинска Америка и Азия, показват данни от проследяване на кораби.

ЕС забрани вноса на горива по море в началото на февруари, два месеца след като наложи ограничения върху доставките на суров петрол. Санкциите идват в допълнение към ценовите ограничения за руските товари, които трети страни трябва да спазват, ако искат достъп до западни услуги като корабоплаване и застраховане.

Въпреки тази комбинация от ограничения, наложени през февруари, руските производители са изнасяли средно по 7,32 милиона барела на ден суров петрол и петролни продукти, показват данни на изследователската компания Kpler. Това е в съответствие с обемите, доставени през декември и само с 9% под историческия връх през януари.

Месечният спад в морските потоци на Русия е най-вече резултат от необичайно високия износ през януари, който отчасти е свързан с метеорологичните смущения, каза Виктор Катона, анализатор за суров петрол на Kpler.

Лошото време в началото на зимата доведе до „значителен ефект на товари, които трябваше да бъдат натоварени през декември, но бяха изместени през януари“, което доведе до пикови потоци, каза той. „Бурите се върнаха този месец отново след сравнително кротък януари, особено в Черно море, като пристанището Новоросийск многократно беше затваряно през целия месец.“

Въпреки тази устойчивост, износът на петрол от Русия е изправен пред допълнителни напрежения, тъй като Индия, най-големият купувач на нейния суров петрол, вижда растящ натиск от страна на банкерите да докаже, че товарите отговарят на тавана на цените от 60 долара за барел. По-строгият мониторинг може да натежи върху покупките на руски барели от Индия.

Износът през следващия месец също може да бъде засегнат от решението на Кремъл да намали производството на петрол с 500 000 барела на ден в отговор на западните забрани. Базовата линия за съкращаването е януарското производство на нацията, което достигна около 10,86 милиона барела на ден.

Засега остава неясно дали руските производители ще предпочетат да намалят износа си на суров петрол или местната преработка в резултат на ограничаването. Предварителните планове за март показват, че петролните фирми възнамеряват да поддържат високи нива на рафинериите, за да се възползват от огромните данъчни облекчения, които ще намалеят от април.