Русия ще складира петрол в Гана, докато групата купувачи се свива

Търговците вероятно претърсват пазара за нови купувачи на руски барели, след като Европейският съюз спря почти целия внос по море

11:23 | 28 февруари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Товар руски петрол се насочва към резервоари за съхранение в Гана, нация, която сама изнася суров петрол и е близо до два регионални центъра за доставки.

Развитието предполага, че търговците може да претърсват пазара за нови купувачи на руски барели, след като Европейският съюз спря почти целия внос по море от страната през декември. Мерките на блока направиха Москва силно зависима от китайски и индийски покупки.

Танкерът Theseus пристигна в териториалните води на Гана в петък, превозвайки около 600 000 барела руски петрол от пристанище в Черно море, според данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Товарът му трябваше да бъде изпомпван в резервоари за съхранение в Тема, казаха хора, запознати с въпроса. Последният сигнал от кораба е бил в неделя вечерта, дотогава разтоварването не е започнало.

Русия е под натиск да поддържа приходите си от петрол, след като Г-7 и Европейският съюз наложиха наказателни санкции на енергийната индустрия на страната.

На почти всички компании от Европейския съюз е забранено да купуват руски суров петрол и петролни продукти или да предоставят важни услуги като застраховане на нации, които купуват такъв износ над определена цена. През декември приходите от петрол в Русия спаднаха с близо 20% спрямо предходния месец, след като горната граница на цените предизвика големи отстъпки за националния суров петрол, според Международната агенция по енергетика.

Суровият петрол ще се съхранява в резервоари в нефтената рафинерия Тема, казаха хората. Фирмата не отговори на искания за коментар.

Когато танкерът беше напът за страната, главният изпълнителен директор на Националния петролен орган (NPA) на Гана каза, че пратката ще бъде блокирана, ако е насочена към страната. NPA не отговори на множество искания за коментар, след като танкерът достигна териториалните води на западноафриканската нация.

Пратката до Тема ще бъде първият път, когато руски петрол е доставян до западноафриканска страна поне от октомври 2018 г., показват данни от проследяванете на кораби.

Самата Гана е малък износител на петрол, доставяйки средно около 140 000 барела на ден през последните шест месеца, според данни за проследяване на танкери, събрани от Bloomberg. Също така страната е до Нигерия и Ангола, двата най-големи доставчика в Субсахарска Африка.

След като бяха наложени санкции на Русия, нацията насочи износа на суров петрол към Китай и Индия, преобръщайки световните петролни потоци и морската индустрия.

Тъй като преди това Европа беше най-големият пазар за руски петрол, това драматично стесни набора от купувачи за суровината на страната. Това също означаваше, че цените на барелите трябва да бъдат намалени в точката на износ, за да се компенсират относително високите разходи за доставка.