Инвеститорите трупат пари в Русия, до които нямат достъп

Санкциите значат, че изплащанията на дивиденти и лихви са блокирани за притежателите им

09:01 | 24 февруари 2023
Автор: Суджата Рао
Снимка: Led By Donkeys/Bloomberg
Снимка: Led By Donkeys/Bloomberg

Милиарди долари се натрупват в Москва извън обсега на техните чуждестранни собственици, пише Bloomberg.

Дивиденти от акции, лихвени плащания по облигации и всичко останало, което западните инвеститори не са продали преди войната - всичко това е част от купчината пари, която е хваната в капана на санкциите.

Сметките са останки от връзките на Русия със света на международните финанси – и друг маркер за нейната нарастваща изолация. Тъй като инвазията на Русия в Украйна започва втора година и тази седмица се провеждат антивоенни демонстрации, остават въпроси за това какво ще се случи с парите, останали в Москва.

По закон парите принадлежат на някои от най-големите инвестиционни къщи, като JPMorgan и Schroders, но повечето признават, че няма надежда за възстановяване. Поне не и докато Владимир Путин остава лидер.

„Отбележете го като нула, трябва да забравите за това“, казва Тим Лав от GAM Investment Management, който притежава руски акции. „Пазарът все още е там, но когато се говори за репатриране на дивиденти или достъп до основната ценна книга, всичко се свежда до санкции“, обяснява той.

В разговори инвеститорите коментират проблема с известно разочарование и мнозина не искат да говорят официално за притежаването на руски активи, докато се води война. Освен ако не са готови да тестват границите на санкциите, те не могат да направят нищо с парите.

На пресконференция този месец управителят на централната банка Елвира Набиулина отказа да разкрие колко пари има в специални нерезидентни банкови сметки, известни като тип C, но каза, че те продължават да растат.

Interfax съобщи през ноември, че тези сметки съдържат повече от 280 милиарда рубли (3,7 милиарда долара), позовавайки се на регулаторни източници. Представители на Руската централна банка са отказали да коментират темата за Bloomberg.

Преди войната чуждестранните инвестиции в Русия бяха значителни, възлизащи на около 150 милиарда долара в акции и държавни облигации, показват данни на Московската борса и на централната банка на Русия.

Мениджърите на активи са преустановили движенията по своите руски фондове, но някои все още изчисляват теоретична стойност на това колко струват активите за клиентите.

Например, инвестиционният тръст за развиващите се пазари в Европа, Близкия изток и Африка на JPMorgan Asset Management казва на клиенти, че руските компании, които държи, продължават да изплащат дивиденти, като приблизително 7,6 милиона долара са замразени в C-сметки към 4 януари. Тръстът подчертава, че парите не са достъпни.

Друг мениджър на активи –  East Capital, посочва, че има общо 13 милиона евро в специални сметки към февруари.

„Трябва да сме предпазливи относно това, което можем да кажем на нашите клиенти“, заяви Александра Морис, инвестиционен директор в норвежкия мениджър на активи Skagen AS. „Можем да им покажем, че това са стойностите, които са на цена към момента, но е малка вероятността да имаме достъп до тях, всъщност те могат да бъдат конфискувани всеки ден“, добавя той.

Отписвания до нула

Някои мениджъри на фондове имат надежди, макар и далечни, да възстановят част от парите си. В доклад от декември East Capital каза, че „все още вярваме, че има стойност в повечето от нашите портфейлни притежания, защото знаем, че те генерират свободен паричен поток и изплащат дивиденти“. Той добави, че е отписал активите до нула.

Междувременно други търсят правна помощ, за да върнат дори част от парите си. Григорий Мариничев, партньор в адвокатската кантора Morgan Lewis & Bockius в Ню Йорк, казва, че разговаря с клиенти, които искат да проучат технически вратички.

Една от възможностите е многоетапно прехвърляне на парите в подобни сметки, притежавани от инвеститори, които Русия не класифицира като „недружелюбни“. Друг е да се конвертират C сметките в пакети от ценни книжа, които могат да бъдат продадени на инвеститори, които не са обвързани от санкции, посочва той.

„Всички тези опции ще включват значителни отписвания“, заяви Мариничев. "Но нещо е по-добре от нищо“, добавя експертът.