Петролният сектор на Русия ще започне да издиша без достъп до новите технологии на Запада

Руският петролен добив демонстрира невъзмутима устойчивост в лицето на международните санкции, но бъдещето далеч не е така розово

13:09 | 4 март 2023
Обновен: 13:13 | 4 март 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според консултантската компания "Яков и партньори" настоящата устойчивост на руския петролен добив на международните санкции ще бъде подложена на изпитание в дългосрочен план поради липсата на високотехнологични решения.

Добивът на страната, който днес се държи стабилно дори след европейската забрана за внос и ценовия таван на Г-7, ще спадне с 5 до 20 %, тъй като напускането на международните компании ще влоши способността на руската индустрия да използва технически сложни ресурси, се казва в доклад на базирания в Москва консултант. 

В такъв случай добивът ще спадне до 409 млн. тона, или около 8,2 млн. барела дневно, до края на десетилетието, в сравнение с около 11 млн. барела дневно през миналия месец.

"Липсата на местни високотехнологични петролни компании създава рискове за 20% от добива до 2030 г.", казват Андрей Стрелцов и Генадий Масаков, анализатори в "Яков", в която влизат бивши партньори от три големи консултантски фирми, след като те напуснаха Русия след нахлуването в Украйна. 

Миналата година петролната индустрия на Русия претърпя драматични промени, тъй като много международни големи компании и доставчици на услуги се оттеглиха от страната в знак на протест срещу нахлуването в Украйна. Засега тяхното напускане не оказва влияние върху конвенционалното руско сондиране, тъй като местните фирми са в състояние да запълнят празнината. 


Копаене и укрепване. Руските производствени сондажи скочиха до многогодишен връх на фона на новите забрани

Според "Яков и партньори" липсата на международни изпълнители се усеща по-осезаемо в определени сектори. Според доклада компаниите от държави, които Москва смята за "недружелюбни", осигуряват около 52% от дейностите по хидравлично разбиване, а 90% от плаващите сондажни платформи и 80% от оборудването, използвано за добив в морето, са вносни.  

С изчерпването на традиционните запаси на Русия делът на трудно възстановимия петрол в общия добив ще нараства. Според доклада ще е необходимо да се пробиват по-голям брой кладенци, като все по-често се използват методи като хоризонталното сондиране. За да постигне това, Русия ще трябва да обнови своя парк от около 1500 сондажни платформи, 40% от които са сериозно остарели.

"Оборудването трябва да бъде значително обновено, за да се поддържа и увеличава скоростта на сондиране", казват Стрелцов и Масаков.