Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Сега не е моментът за влизане на пазара, по-добре да държим парите в кеш

Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в "Клуб Investor”, 04.03.2023

22:11 | 4 март 2023
Обновен: 12:20 | 7 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Възвръщаемостта от инвестиция в недвижим имот с хоризонт 20-25 години е по-добра от възвръщаемостта на инвестиция в акции. Недвижимият имот е едновременно и пасив, и актив – зависи за какво го взимате и как го ползвате. Ако го взимате с дълъг хоризонт без намерение за продажба, той си остава един пасив от гледна точка на вашия портфейл и парите, които са ви в джоба. Ако го взимате в период, когато цената е приемлива и имате хоризонт от 5-8 години за реализация, става един много прекрасен актив. Това каза Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Добрата инвестиционна стратегия включва разделяне на няколко места – малко във валута, малко в злато, малко и в акции. Важен е и таймингът – кога ще влезе човек на пазара, колко време ще стои и кога ще излезе. Сега таймингът не е много добър и вариантът е човек да държи пари в кеш или в банка. Недвижимите имоти имат своята стойност даже и при стагниране на пазара, защото в Съединените щати и във Великобритания пазарите много стагнираха, отбеляза събеседникът.

„В перспектива от 20-25 години недвижимият имот има своето бъдеще все още”, подчерта Фезелов.

Най-важният фактор в момента, който инвеститорите наблюдават, е инфлацията, като в Европейския съюз инфлацията остава на приблизително същото ниво. Това означава, че в този месец ще очакваме това, което е планирано от Европейската централна банка за повишение на лихвения процент.

„Овладяването на инфлацията не се случва. Това го показаха и Испания, както Франция и Германия. Общият показател за Европейския съюз е, че той е на същото ниво от месец януари. Така че това, което е заложила ЕЦБ за увеличение на лихвения процент ще се случи и ще продължава да се случва, докато не се овладеят процесите”, каза анализаторът.

Що се отнася до пазара на акциите, то там ще очакваме падане на основните индекси, което означава понижение на цените на акциите, посочи събеседникът.

„Това е неминуемо. Не само за Европа, това важи и за Съединените щати”, изтъкна Фезелов.

Не бих посъветвал сега да се купува биткойн, независимо, че възвърна част от стойността си. Проблемът е в държавните електронни пари, които се готвят да бъдат пуснати, каза още събеседникът.

Още за автомобилния сектор и вкарването на изкуствен интелект в моделите, както и ще има ли нов ръст на цената на петрола може да гледате във видеото.

Този материал не е препоръка за инвестиционно решение.

Всички гости на „Клуб Investor” вижте тук.