Сергей Гуриев: Санкциите за Русия няма да променят поведението й

Сергей Гуриев, бивш главен икономист на ЕБВР

13:40 | 27 февруари 2023
Обновен: 13:42 | 27 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Сергей Гуриев, благодаря ви за това интервю. Да започнем с тези санкции и защо бяха по-малко ефективни? Защо не постигнаха желания резултат?

Това зависи от очакванията към резултата. Санкциите, насочени към руската централна банка бяха толкова явни, че създадоха финансова паника през март 2022г.  и предизвикаха нереалистични очаквания.

Тази паника затихна и след това открихме, че главните санкции са отложени за декември.

Главните санкции, които трябваше да се въведат, са тези срещу руските петродолари, руския петролен износ. Те бяха обявени по-рано, през май-юни, но не факто влязоха в сила една на 5 декември за руския петрол и на 5 февруари 2023г. за руските петролни продукти.

Тези санкции действително удариха руския бюджет.

Руската икономика няма да се срине. Но руският бюджет в момента е силно затруднен. Забелязваме огромен бюджетен дефицит и не е ясно как страната тази година ще го финансира.

И все пак, въпреки всички санкции и икономическите последици от тях, поведението не се промени. Все още в Украйна се води война, която вече влиза във втората си година. Какво би предизвикало промяна?

Тези санкции няма да променят поведението. Няма да накарат Владимир Путин да си промени намеренията да продължава да води тази война.

Владимир Путин няма да си промени целта. Този човек е решил да унищожи Украйна.

Целта на санкциите в момента не е да се попречи или спре войната, а да не позволят на Владимир Путин да разполага с достатъчно ресурси да избива украинците.

Това е идеята. Да се спре потока от руски петродолари, както на третия ден от войната бяха въведени санкциите срещу руската централна банка.

Вторият тип санкции трябваше да лишат Путин от технологии и от компоненти за производство на оръжия. Тези санкции също бяха въведени много рано и бяха последвани от напускането на западните компании. Това ограничи възможностите на руската икономика да произвежда сложни оръжия.

И накрая имаме санкции срещу руските приходи от петрол, които ограничиха фискалните ресурси на страната и намалиха валутните постъпления. А това е нужно на Путин, за да заобиколи санкциите и да купува технология през трети страни и компании и военно оборудване от страни като Иран и Северна Корея.