Най-богатите руснаци са загубили 67 млрд. от началото на войната

Графика на деня 24.02.2023 г.

18:00 | 24 февруари 2023
Обновен: 18:07 | 24 февруари 2023
Автор: Джон Уитзиг
Графика: Bloomberg L.P. Много руснаци бяха засегнати от санкциите и богатството им постепенно се сви
Графика: Bloomberg L.P. Много руснаци бяха засегнати от санкциите и богатството им постепенно се сви

 Двадесет и тримата руски милиардери, които са сред 500-те най-богати хора в света, са имали обща нетна стойност от 339 млрд. долара на 23 февруари 2022 г., ден преди силите на Владимир Путин да нахлуят в Украйна, пише Bloomberg.

Година по-късно, когато конфликтът е всичко друго, но не и разрешен, руските богаташи и влиятелни личности са загубили 67 млрд. долара от колективното си състояние - спад от 20%, който е повече от четири пъти по-голям от този на останалите участници в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Изтриване на

Най-големият губещ: Алексей Мордашов, основен собственик на ПАО "Северстал", един от най-големите производители на стомана в Русия. От инвазията в Русия насам нетната му стойност е намаляла с 6,7 млрд. долара. С приблизително 19,8 млрд. долара той все още е четвъртият най-богат човек в страната.

Вторият по големина спад засегна друг стоманодобивен магнат, Владимир Лисин. Председателят на ПАО "Новолипецка стомана" е загубил 5,8 млрд. долара през последната година, с което състоянието му е намаляло до 20,5 млрд. долара. 

За разлика от него Андрей Гуриев е спечелил 2,1 млрд. долара от началото на войната благодарение на рязкото покачване на цената на акциите на ПАО "ФосАгро", един от най-големите производители на фосфорни торове в Европа. Той е основател на компанията, а семейството му е най-големият ѝ акционер.

И все пак анализът на руските свръхбогаташи показва, че няколкото кръга от разпръснати санкции от страна на САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз са имали ограничен дългосрочен ефект. Всъщност колективната нетна стойност на милиардерите е достигнала дъното си само няколко седмици след инвазията, намалявайки с 92 млрд. долара до 248 млрд. долара на 9 март 2022 г.

Разбира се, санкциите засегнаха руснаците и по други начини.

Роман Абрамович беше принуден да обяви за продажба ценните си лондонски имоти, включително футболния клуб "Челси". Михаил Фридман заяви, че е бил "в шок", след като адвокатът му съобщил, че санкциите означават забрана за пътуване и замразяване на сметки. През април Испания конфискува по нареждане на САЩ суперяхтата Tango на Виктор Векселберг на стойност 90 млн. долара и с дължина 78 м. (255 фута).

Напоследък американските власти се опитват да проследят произведения на изкуството, които са били закупени или продадени от свръхбогати руски магнати. Абрамович, Векселберг и Андрей Мелниченко са сред лицата, посочени в призовки от федералните прокурори в Ню Йорк, които изискват от аукционните къщи от висок клас да предадат дългогодишни записи, съобщи Bloomberg News по-рано този месец.