Биткойн е устремен към рекорден януари

Стойността на криптопазара е нараснала с 280 млрд. долара от началото на годината

10:45 | 30 януари 2023
Обновен: 10:54 | 30 януари 2023
Автор: Джоана Осингър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойн се готви да запише най-добрия си януари месец от 2013 година поради залозите, че затягането на паричната политика и кризата в сектора на криптоактивите са към своя край, пише Джоана Осингър за Bloomberg.

Най-големият токен е поскъпнал с над 40% от началото на годината, като растежът за първия месец е бил подобряван само два пъти, когато криптовалутите бяха в съвсем в началото на своето развитие. По-малките монети като Solana, Axie Infinity и Decentraland са удвоили стойността си, което е част от общото януарското поскъпване на цифровите активи с 280 млрд. долара, показват данните на CoinGecko.
Отскокът от миналогодишния значителен срив е част от по-широкото съживяване на апетита за риск поради очакванията, че централните банки ще забавят повишаването на лихвените проценти и може би дори ще намалят разходите по заемите по-късно тази година, тъй като високата инфлация започва да намалява.

Януари 2023

Оживлението при виртуалните монети издържа на продължаващите последици от срива на борсата FTX на Сам Банкман-Фрийд - като например фалита на криптозаемодателя Genesis Global Holdco LLC и поредицата от съкращения в цялата индустрия.
Януари "се усеща като месец на новото начало, с появяващата се яснота по отношение на процедурите по несъстоятелност, корпоративните преструктурирания и пазарните фундаменти, сочещи, че дъното е зад гърба ни", пише Ноел Ексън, автор на бюлетина "Crypto Is Macro Now".
Все пак има много скептици, които се съмняват дали възстановяването при подобни на крипто и технологичните акции ще продължи дълго. Един от рисковете е, че мекото икономическо приземяване, на което се надяват пазарите, не е гарантирано, защото лихвите трябва да останат по-високи за по-дълго време.

50-дневната пълзяща

Завръщането на спекулативните активи като биткойн и ETF Ark Innovation "вероятно ще се обърне", ако през следващите седмици петролът, заплатите и увеличението на потребителските цени временно превърнат очакванията за "мекото приземяване" в такива за "липса на приземяване", заявиха миналата седмица стратези от Bank of America Corp. начело с Майкъл Хартнет.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл също може да напомни на инвеститорите, че официалните лица планират да запазят лихвените проценти на високо равнище за известно време. Той трябва да говори след очакваното повишение с четвърт процентен пункт тази седмица.
В някои сектори на световните пазари също се появяват предупредителни признаци.

Например хедж фондовете са направили най-големия мечи залог върху облигационни фючърси, което е в противоречие с мнението, че пикът на повишенията на лихвите е близо. За сега инерцията е водеща. Рик Бенсиньор от Bensignor Investment Strategies в бележка от понеделник постави за цел биткойнът да достигне 25 000 долара - ниво, което за последно беше достигнато през август.
В началото на европейската сесия цената на биткойна не отчиташе големи изменения и беше на ниво около 23 700 долара. Той е напът да отбележи най-добрия си месец от декември 2020 г. насам. Етерът, вторият по големина токен, се тъгуваше стабилно около 1 635 долара.