Застрахованите загуби от климатични явления през 2022 г. достигнаха 120 млрд.

Докладът на Munich Re също така показва, че незастрахованите загуби са значително по-големи от покритите от застраховката, която обикновено се фокусира върху развития свят.

11:23 | 10 януари 2023
Обновен: 11:44 | 10 януари 2023
Автор: Стивън Кал
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Застрахователната индустрия не успява да се адаптира към новата обичайна ситуация в която загубите предизвикани от промените в климата редовно надминават 100 млрд. долара на година.

Застрахованите загуби от природни бедствия за 2022 година достигнаха почти 120 млрд. долара, а повечето от тях са свързани с времето, показват данни събрани от Munich Re. Ураганът Иън, който опустоши Флорида през септември, беше отговорен за около половината от тези щети. Ако включим и незастрахованите щети, общите разрушения нанесени от бури, засушавания, земетресения и пожари за миналата година възлизат на 270 млрд. долара.

Няма как да отречем, че климатичните промени подхранват загубите от природни бедствия,“ казва Ернст Раух, главен климатолог в Munich Re. “Вече ще бъде обичайно годишните застраховани загуби да надминават 100 млрд. на година”.

През последните 20 години тази индустрия се промени драстично. Преди 2005, когато ураганът Катрина удави Ню Орлиънс, застрахованите щети никога не бяха надминавали 50 млрд. долара на година, като данните са коригирани за инфлацията, показват данни на Munich Re. Много по-големите загуби през последното десетилетие се прибавят и към рязкото увеличение на инфлацията и пазарната волатилност.

Миналата година бурите и наводненията се оказаха особено разрушителни. След урагана Ян наводненията в Австралия през февруари и март се открояват като най-скъпото природно бедствие през 2022 г., като Munich Re оценява застрахованите загуби на около 4 млрд. долара.
Екстремните наводнения също предизвикаха хаос в първите дни на 2023 г. След години на суша Калифорния сега води дълга борба с наводненията, тъй като вълни от бури се спускат от Тихия океан, като са стрували живота на най-малко 14 души, затвориха магистрали в целия щат и накараха жителите да бягат, за да спасят живота си. Германският застраховател заяви, че все още е твърде рано да се даде надеждна оценка на загубите, причинени от Елиът - името, дадено на студения вихър, който обхвана САЩ миналия месец.

Докладът на Munich Re също така показва, че незастрахованите загуби са значително по-големи от покритите от застраховката, която обикновено се фокусира върху развития свят. В същото време Африка и Азия често са изправени пред най-голямата тежест на последиците от изменението на климата.
World Weather Attribution, научна група, която анализира екстремните метеорологични условия за доказателства за изменението на климата, установи, че наводненията са причинили смъртта на повече от 800 души в Нигерия, Нигер и Чад през миналото лято. Най-опустошителните наводнения през 2022 г. са тези, които засегнаха Пакистан. При тях загинаха най-малко 1700 души, а безброй други остават изложени на малария, холера и други болести, пренасяни по вода. Преките загуби, произтичащи от това събитие, се оценяват на поне 15 млрд. долара, като почти нищо не е застраховано, казват от Munich Re.

Тъй като застрахователите не са в състояние да покрият подобни опустошения, правителствата и международните организации търсят нови рамки за насочване на средства към най-засегнатите от изменението на климата. На срещата на високо равнище за климата COP27 в Египет миналата година преговарящите се споразумяха да създадат фонд, който ще подпомага развиващите се страни, като осигури ангажименти от богатите държави.
Създаването на такъв фонд "не е свързано с раздаване на благотворителност", заяви Шери Рехман, пакистанският министър на климата, след сключването на споразумението в края на ноември. "Това очевидно е авансово плащане за по-дългосрочна инвестиция в нашето общо бъдеще".