Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Иван Алексиев, кмет на Поморие: Трябва държавен гаранционен фонд за щети след бедствия

Иван Алексиев, кмет на Поморие, и Красимир Костадинов, член на УС на Национално сдружение на българските лозари от гр.Поморие, "Бизнес старт", 20.09.2022 г.

12:11 | 20 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Щетите сред лозарите и земеделските производители в Поморие след бурята през уикенда са огромни, като са унищожени близо 90% от лозовите масиви в землището на града. Пострадала е не само реколтата, но и самите лозови масиви, за чието възстановяване ще са нужни до две години. Никой от производителите не е имал застраховка заради високите застрахователни премии и държавата трябва да намери механизъм, чрез който да гарантира пред застрахователите, че ще поеме част от риска в случаи на подобни бедствия. Това казаха Иван Алексиев, кмет на Поморие, и Красимир Костадинов, член на УС на Национално сдружение на българските лозари от Поморие, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"До момента са установени щети в над 2500 декара лозови масиви, а общото землище на Поморие е 3500 декара. Отиваме към 90% пълно унищожаване на продукцията... Тази година реколата е уникална, с много добра захарност, (с очаквания за) по 1200 - 1500 кг на декар, което лозарите не успяха да съберат", каза Алексиев.

Лозарите ще бъдат обезщетени, но размерът на щетите ще изисква по-голяма гъвкавост от страна на държавата, каза Алексиев. Освен помощта за пострадалата при бедствия реколта, ще се уточнява и механизъм за допълнителни средства за почистване и възстановяване на лозовите масиви.

Никой от лозарите няма застраховка, като според Алексиев това било заради високите премии на застрахователите, които отчитат по-висок риск тъй като производството е на открито, а наблизо няма и площадка за защита от градушки.

"Застрахователните премии са непосилни за самите производители... Държавата трябва да намери механизъм, да създаде компенсационен фонд, в който държавата да стане гарант и да може да гарантира пред застрахователите, че ако се случи нещо, една част от щетата ще бъде поета от този фонд, за да могат производителите да сключват нормални застраховки... Не може да се казва, че те са рискови производства и поради това застрахователната премия е по-висока", каза Алексиев.

Нужен е Гаранционен фонд при бедствия и икономически сътресения в земеделието, но "трябва да се намери начин и критерий, по който да се направят такива фондове за възстановяване в такива ситуации", смята Костадинов.

За възстановяването на щетите и лозовите масиви ще са необходими до две години. Пострадалите площи са били с предимно млади лозови насаждения, които е трябвало да дават реколта през следващите три-четири десетилетия, каза Алексиев. Унищожени са и самите телени конструкции и колове, разказа Костадинов.

48 лозари са подали заявления за нанесените щети до момента, областна служба "Земеделие" е сформирала четири комисии, които описват щетите на терен, каза Алексиев. Щетите са огромни и ние сме в тежко положение, добави Костадинов.

"Не сме виждали преди толкова голяма щета от градушка и този ураганен вятър, който свали лозата на земята... Лозата може би ще се възстановява година-две, няма да може да заложи най-вероятно съцветие за догодина, за да роди плод", каза Костадинов и добави, че над 50% от неговите лози са компрометирани.

Повече по темата може да гледате във видеата.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.