Дивидентите за тримесечието достигат рекордните $415,9 млрд.

Основен източник на ръстовете е енергийният сектор

18:40 | 16 ноември 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Инвеститорите се радват на рекордно ниво на дивидентите в глобален мащаб през третото тримесечие, тъй като растящите печалби в петролния сектор подхраниха ръст от 7% спрямо същия период миналата година, съобщава Financial Times.

Без приноса от 19,9 милиарда долара от петролния сектор, общата сума в световен мащаб би останала непроменена на годишна база, става ясно от индекса за глобалните дивиденти на Janus Henderson. Общите глобални изплащания достигат 415,9 милиарда долара в рамките на трите месеца до края на септември.

„Енергийната криза доведе до голям ръст на дивидентите през третото тримесечие, тъй като петролните компании разпределиха рекордните печалби към акционерите“, заяви управителят на активи в последния си доклад за дивидентите.

Увеличението се дължи на специални дивиденти, еднократни плащания, които обикновено са по-големи от обичайните изплащания, а най-големите ръстове идват от компании в Бразилия, Хонконг, САЩ и Канада.

Петролните и газови компании с излишен капитал могат да избират дали да насочат парите си към инвестиции — включително енергийния преход, или към акционерите. Те често избират второто, тъй като инвеститорите търсят висока възвращаемост от петролните акции.

Силното трето тримесечие повишава очакванията на Janus Henderson за дивидентите през цялата 2022 г. с 30 милиарда долара до 1,56 трилиона долара – ръст от 8,3% на годишна база.

Въпреки че перспективите за рецесия вероятно ще доведат до понижаване на приходите, компаниите често не са склонни да намаляват дивидентите, се посочва в доклада. Някои дружества - BP и Shell, намалиха плащанията до по-устойчиви нива по време на пандемията, което може да им даде възможност да поддържат дивидентите, ако печалбите бъдат под натиск през 2023 г.

„Перспективите за следващата година ще зависят от глобалната икономика… ако се насочим към рецесия, печалбите ще бъдат засегнати“, заяви Джейн Шумейк, Janus Henderson. „Добрата новина е, че дивидентите обикновено са по-устойчиви. Като цяло компаниите не искат да ги съкращават и намаляват“, добавя експертът.

Размерът на дивидентите във Великобритания се повишава с 2,5% - коригирани спрямо промените във валутата, времеви ефекти и промени в индекса - докато 84% от компаниите повишават изплащанията или ги задържаха стабилни.

Паундът понесе удари през периода, но слабата валута повишава дивидентите в Кралството на гиганти като HSBC и Rio Tinto, чиито печалби са генерирани в долари. Две пети от дивидентите в Обединеното кралство се изплащат в долари от големи мултинационални компании със седалище в Лондон.

„Въздействието на долара за британския бизнес с експозиция на приходите към САЩ е огромно“, посочва Ник Фаулър, Lazard UK Financial Advisory. „Как ще се развие ще зависи от динамиката в по-голямата картина, например - как изглежда разходната база на компанията при висока инфлация и лихвени проценти“, обяснява експертът.

Анализатори отбелязват, че британският пазар е изправен пред политически и икономически сътресения, но може да е подценен.

„Пазарът в Обединеното кралство е евтин от дълго време“, коментира Тинеке Фрики, Waverton Investment Management. „Основното, върху което трябва да се замислим, е какво ще накара хората да инвестират. Гласуването за Brexit увеличи несигурността и неотдавнашните сътресения в правителството не помогнаха“, добавя той.

Тайван, Хонконг и САЩ имат най-голям принос за растежа на дивидентите, докато Китай изостава от останалия свят с 6,7 на сто. Една трета от китайските компании намаляват дивидентите – секторът на недвижимите имоти е основен източник на тази слабост. Въпреки това плановете на Пекин да подкрепи пазара на имоти и перспективата за повторно отваряне могат да стимулират растежа, предполагат от Janus Henderson.