Руските доставки на петрол за Централна Европа са спрени

Руската "Транснефт" казва, че Украйна е спряла петролните потоци към Европа заради проблем с плащането

16:42 | 9 август 2022
Обновен: 16:59 | 9 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Енергийната сигурност на Европа получи нов удар, след като потоците на руски суров петрол през Украйна към Унгария, Словакия и Чехия бяха спрени, тъй като санкциите възпрепятстваха плащането на транзитна такса, предаде Bloomberg.

Въпреки че руският петролопроводен оператор "Транснефт" заяви, че няма да има ефект върху работата на северната част на тръбопровода "Дружба", която минава през Беларус за Полша и Германия, южната част на връзката е била спряна на 4 август. Петролът поскъпна в Лондон, като Brent отбеляза ръст от 1,3% до $97,90 за барел към 13:12 ч.

Русия вече обвини международните санкции за ограничаване на потоците на природен газ към Европа през газопровода "Северен поток". Подобно прекъсване на петролните потоци би задълбочило енергийната криза в региона, увеличавайки натиска върху инфлацията и увеличавайки риска от рецесия.

Доставките на гориво в Унгария биха били особено уязвими - базираната в Будапеща рафинерия Mol Nyrt. заяви, че е започнала разговори, насочени към рестартиране на потоците от суров петрол, като сама плати транзитната такса на Украйна.

„Въпреки че Mol има достатъчно резерви за няколко седмици, работим върху решение“, се казва в изявление на рафинерията.

"Укртранснафта", която управлява петролопроводната мрежа на Украйна и контролира транзита на суров петрол през южната част на връзката "Дружба", „спря да предоставя услуги за транспортиране на петрол“ през своя територия на 4 август, се казва в изявление на "Транснефт" във вторник. Компанията не е отговорила на исканията за коментар.

Договорът между "Транснефт" и "Укртранснафта" изисква 100% предплащане на транзитните потоци. Въпреки че руският тръбопроводен оператор е платил транзитната такса за август на 22 юли, той е получил парите обратно на 28 юли, каза "Транснефт".

Европейските банки, участващи в транзакцията, не са упълномощени да вземат свои собствени решения за трансгранични плащания от Русия поради санкции и се нуждаят от одобрения от своите национални регулатори, според "Транснефт".

Руският петролопроводен оператор заяви, че е подал молба „до упълномощена банка за по-нататъшно прехвърляне на информация към европейския регулатор, за да получи разрешение за извършване на сетълменти по споразумение с "Укртранснафта“. Той също така търси алтернативни начини за прехвърляне на средства.

Прекъсване на горивото

Неуспехът да се разреши проблема с плащането би донесъл особени рискове за Унгария, където налагането от премиера Виктор Орбан на таван на цените на горивата вече накара някои петролни компании да спрат вноса, за да избегнат загуби.

Председателят на Mol Жолт Хернади многократно е предупреждавал за потенциална криза в предлагането поради тавана на цените, който е в сила до 1 октомври. Акциите на Mol паднаха с 5,6% във вторник, докато форинта падна с 1% спрямо еврото, най-големият спад в развиващите се пазари.

Най-добрият сценарий е финансовият спор да бъде разрешен в рамките на дни, каза анализаторът на Erste Bank Тамаш Плецер. Ако спирането се удължи, унгарската рафинерия Mol разполага с резерви от гориво за няколко седмици, но след това страната ще трябва да използва своите стратегически петролни резерви, каза той.

Всяко намаляване на преработката на гориво в рафинериите в Унгария би дошло в лош момент, тъй като доставките също са ограничени в съседните страни.

Южна Германия, Австрия и Швейцария се борят с ограничените доставки на гориво, тъй като прекъсването на производството в петролните рафинерии съвпада със свиването на доставките през река Рейн. Подобно на Унгария, Швейцария вече използва спешни запаси от гориво.

Единствената австрийска рафинерия във Виена почти не работи след инцидент и OMV AG беше принудена да спре доставките на дизелово гориво и мазут от складове в Южна Германия, докато нейната рафинерия в Бургхаузен в страната се върне в есплоатация от поддръжка.

Унгарските Mol и Unipetrol, контролирани от PKN Orlen, са основните купувачи на петрол по маршрута "Дружба", докато руските "Лукойл", "Роснефт" и "Татнефт" са основни доставчици по него. Русия обикновено доставя около 250 000 барела на ден през южната част на тръбопровода "Дружба".