Европа се бори с недостиг на вода, докато силната суша помита континента

Щетите, свързани със сушата, ще струват на ЕС около 9 милиарда евро годишно, нараствайки до 40 млрд. на година, ако не спре глобалното затопляне

17:07 | 6 август 2022
Обновен: 21:10 | 6 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В Обвалден, високо в швейцарските Алпи, извикаха армията, за да спаси кравите.

Докато планинските потоци в алпийската страна пресъхват, военните хеликоптери бяха изпратени миналата седмица, за да транспортират огромни контейнери с вода до пасищата от езерата отдолу, в опит да предотвратят стадата да умрат от жажда, разказва Financial Times.

„В Швейцария не сме свикнали с идеята за суши“, каза Соня Сеневират, професор по динамика на земята и климата в ETH Zurich Research University. „Ние виждаме себе си като тази водна крепост на Европа, но тъй като ледниците се свиват и летните температури стават по-екстремни, това е все по-далеч от реалността.“

Недостигът на вода е част от силна суша, която помита континента от Португалия до Източна Европа и Южна Англия до Италия. Учените обвиняват комбинацията от необичайно суха зима, последвана от еднакво суха пролет и изключително високите летни температури, част от тенденцията за затопляне, породена от изменението на климата.

Сушата и високите температури в цяла Европа - Франция е обхваната от трета топлинна вълна за лятото - засягат домакинствата, индустрията, транспорта и туризма, както и земеделието и селското стопанство. Изсушената земя също осигурява идеални условия за пожарите, които опустошиха Франция, Португалия и други страни.

Френският премиер Елисабет Борн в петък активира специално кризисно звено, за да се справи с това, което тя нарече най-лошата суша в историята на страната. От 96 департамента в европейската част на Франция всички, освен три, имат ограничения за вода, а около две трети са класифицирани като в „криза“, според Министерството на околната среда.

В долината на Западна Лоара земеделският производител на добитък Клемент Турео заяви, че сега е най-лошото, което той или неговият 65-годишен баща някога е преживявал. Тревата в пасищата му отдавна е изсъхнала поради жегата и месеците с много малко дъжд, а царевицата, която ще бъде използвана за хранене на кравите му по-късно през годината, е изсъхнала в горещия вятър, който се чувства „като сешоар“.

"Това не е само повърхността, почвата е суха в дълбочина", обясни той. „Дърветата в горите губят листата си. Това е по-лошо от 1976 г., което преди беше годината на суша, за която всички говореха."

Учените смятат, че летните суши могат да се превърнат в норма в Западна Европа - четири от последните пет лета са били изключително сухи - поради ефектите от изменението на климата.

„Екстремно събитие като жегите, което би се случвало веднъж на всеки десет години без изменение на климата, предизвикани от човека, сега се случва три пъти на всеки десет години“, обясни Сеневират. „Възможно е в рамките на десетилетие всяко второ лято да бъде такова и ситуацията ще се влоши, ако не спрем въглеродните емисии.“

Последната оценка на Европейската обсерватория за сушата на ЕС показва карта, опръскана с червено и оранжево, за да покаже, че 13 на сто от територията на блока са били в тежки „предупредителни“ условия за периода до 10 юли и 45 на сто от територията в „предупредителната“ зона. И сушата се е влошила оттогава.

Météo France, френската метеорологична служба, заяви, че влажността на повърхностната почва в цялата страна е най-ниската в историята. Валежите през юли, на 9,7 мм, бяха с 85 на сто под сезонната норма, а това е бил вторият най-сух месец, регистриран някога, след март 1961 г. Западна Франция беше особено гореща, с температури в град Бискарос, достигащ 42,6 градуса по Целзий миналия месец, местен рекорд.

„Ако няма значителен дъжд преди края на септември, тогава съществува риск нещата да станат много трудни“, казва Кристиан Хюйге, научен директор за селското стопанство в Националния институт за агрономически изследвания на Франция.

Нидерландия тази седмица обяви национален недостиг на вода, докато властите в Полша въведоха ограничения за реки, включително Висла, най-дългата в страната, където нивата на водата са спаднали близо до рекордни ниски нива. Във Варшава фериботните служби по Висла бяха спряни за седмица миналия месец заради ниското ниво на водата.

Ако нивата на водата на Рейн паднат с още 7 см, тогава дълги участъци на една от най-важните индустриални магистрали в Европа биха станали невъзможни за товарен трафик. Нивата на водата на езерото Констанс, вторият по обем сладководен резервоар в Западна Европа, са били толкова ниски само два пъти в историята - през 1949 г. и през 1876 г.

Някои френски атомни електроцентрали трябваше да намалят продукцията поради правилата за околната среда, ограничаващи температурата на отпадъчните води, използвани за охлаждане, които се връщат в реките. Сушите също са намалили производството на хидроелектрическа енергия в Европа, включително в Алпите.

Брюксел изчисли миналата година, че щетите, свързани със сушата, ще струват на ЕС около 9 милиарда евро годишно, нараствайки до 40 млрд. на година, ако глобалното затопляне достигне ръст от 3 градуса. Температурите вече са се повишили с поне 1,1°С от нивата преди Индустриалната епоха, според учените.

Някои европейци се обръщат към небесата за помощ. В Канано, село на хълма на границата на Умбрия-Тоскана в Италия, жителите се събраха миналия месец, за да помолят св. Винсент Ферер, покровител на виното, да донесе толкова необходимия им дъжд.

„По време на тези трудни дни на суша неговото ходатайство пред Бог е от решаващо значение“, каза свещеникът Джорджо Мариоти в послание до местната общност.

В Северна Франция Денис Боленгеер усеща праха на пръстите си, докато вади картофи от сухата земя във фермата си в село Ескелбек. „Обикновено, когато правя това, ръцете ми излизат кални“, каза той и добави, че годишната му реколта може да бъде намалена наполовина тази година.

"Ние се насочваме към катастрофа", каза той.