Ниското ниво на Рейн добавя към енергийната криза в Европа

Последният път, когато реката ефективно затвори, транспортният срив намали растежа на Германия през четвъртото тримесечие с 0,4%

08:29 | 3 август 2022
Обновен: 10:57 | 3 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нивата на водата на река Рейн ще паднат опасно близо до точката, в която тя ефективно би затворила, излагайки на риск търговията с огромни количества стоки, докато континентът се опитва да предотврати икономическата криза, пише Bloomberg.

Реката в Кауб, Германия – ключова точка за транспортиране на стоки – се очаква да спадне до 47 сантиметра до уикенда. Това би отвело нивото на 7 сантиметра от почти пълна непроходимост.

Европа вече е изправена пред най-тежката си криза в енергийните доставки от десетилетия, тъй като Русия ограничава износа на природен газ, подклаждайки инфлацията. Сега изменението на климата добавя към неволите на континента. Една непроходима река може да спре потока на всичко - от горива до химикали, докато правителствата се опитват да попречат на енергийната криза да насочи региона към рецесия.

„Доставките на въглища вече са ограничени от ниските нива на водата, тъй като има по-малко кораби, а тези, които са готови за използване, носят по-малко товари“, се казва в изявление на енергийния доставчик EnBW AG. „Разходите за доставка на въглища се увеличават, което от своя страна увеличава разходите за експлоатация на въглищни централи.“

През 2018 г., последният път, когато нивото на реката падна още по-ниско, транспортният срив намали растежа на Германия през четвъртото тримесечие с 0,4%, изчислиха анализатори от JPMorgan. Този път нуждата от воден път може да е още по-остра, защото това е едно от средствата за компенсиране на загубените руски енергийни доставки.

Извивайки се на около 1288 километра от Швейцария до Северно море, Рейн е жизненоважна за доставките и износа на мазут, бензин, въглища и други стоки. Ниското ниво на водата означава, че баржите трябва да намалят товара си, за да плават по реката.

Нуждата от въглища нарасна, защото Германия получава по-малко газ от Русия, тъй като Москва оказва натиск върху Запада да облекчи санкциите. Германия е изложена на риск да загуби 4,8% от икономическото производство, ако Русия спре доставките на природен газ за страната, предупреди Международният валутен фонд миналия месец.

Във вторник нивото на водата в Кауб падна до най-ниското си ниво от 2018 г., година, в която се наблюдаваха широко разпространени смущения за ключови индустриални потребители. Сега е малко над 60 сантиметра и се очаква да спадне до 47 сантиметра в събота, според Германската федерална администрация по водни пътища и корабоплаване.

Измереното ниво на водата не е действителната дълбочина на реката. При Кауб, например, когато измереното ниво беше близо до 90 сантиметра преди няколко седмици, действителната дълбочина на реката беше около два метра.

Баржи за стоки

Представител на Федералния институт по хидрология на Германия каза през юли, че става неикономично за баржи, превозващи стоки, да плават покрай Кауб, когато измереното ниво падне до 40 сантиметра или по-ниско.

Ниските нива вече нарушават търговските потоци, ограничавайки количеството гориво, което баржите могат да превозват във вътрешността на Европа. Швейцария, която използва Рейн за внос на петролно гориво, освобождава запаси от своите стратегически резерви. Части от доставките на гориво във вътрешността на Европа също са възпрепятствани от прекъсвания на рафинериите в Германия, Чешката република и Австрия.

„Тъй като транспортът по Рейн е нарушен и алтернативи като железопътен и автомобилен транспорт изглеждат все по-скъпи, ще бъде трудно за Германия и Швейцария да натрупат запаси от газьол/дизел, преди температурите да се понижат“, каза Джош Фолдс, европейски петролен анализатор в консултантската компания Facts Global Energy.

Разходите за доставка вече са извън контрол. Сега струва повече от 200 евро на тон за транспортиране на гориво до Базел в Швейцария. Това е най-високата стойност от поне три години и се сравнява с 25 евро преди няколко месеца.

Когато баржите не могат да натоварят напълно, са необходими повече от тях, за да транспортират същото количество товар.

Според Джоузеф Макдонъл, анализатор на петролни продукти в Energy Aspects, ниското ниво на водата оказва влияние върху доставките надолу по реката на някои компоненти, използвани за производството на бензин за смесване. Потокът от нефтохимически суровини, като нафта, от центъра Амстердам-Ротердам-Антверпен към вътрешни съоръжения, също е засегнат, каза той.

Подготовка на бизнеса

Компаниите предприемат стъпки за подготовка. EnBW изгражда запасите си от въглища. Производителят на химикали BASF SE наема специални шлепове за плитка вода. Evonik Industries AG заяви, че е наела допълнителни кораби и камиони, за да компенсира по-ниските нива на товари на баржите.

„В момента няма значителни ограничения пред нашите вериги за доставки и смятаме, че компаниите са по-добре подготвени днес, отколкото през 2018 г.“, каза Evonik в изявление.

Все пак производителите, които се стремят да пренасочат транспорта от Рейн към пътища или железопътни линии, може да нямат късмет. VTG AG и Hoyer Group - две специализирани логистични компании, които транспортират химикали, газове, въглища и петролни продукти - казаха, че техните камиони и железопътни вагони вече работят с пълен капацитет поради недостиг на персонал и проблеми с обработката в железопътния транспорт, където времето за изпълнение наскоро бе забавено.

Търсенето на транспорт на въглища също е рекордно високо, откакто Русия нахлу в Украйна, когато индустриите започнаха да компенсират недостига на доставки на газ чрез завръщане към въглищата, каза Рене Абел, ръководител на корпоративните комуникации във VTG.