Когато пистата се стопи: как летищата се оказаха уязвими на климата

Пистата на британското летище Лутън беше затворена за почти два часа в понеделник заради дефект, причинен от високите температури

20:30 | 22 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Временното прекъсване на лондонското летище Лутън в понеделник, когато високите температури предизвикаха повдигане на малък участък от асфалта, е пример за предизвикателствата, пред които са изправени летищата, за да направят инфраструктурата си устойчива на изменението на климата, казват експерти.

Пистата на Лутън беше затворена за почти два часа в понеделник, което накара авиокомпаниите да забавят или отклоняват полети, тъй като температурите се повишиха над 37 градуса по Целзий, добавяйки нови главоболия за индустрията в хаотичния летен сезон на пътувания в Европа, разказва "Ройтерс".

Ремонтирана преди години малка част от пистата - еквивалентът на 0,2% от цялата повърхност - стана толкова гореща, че се разлепи и започна да се повдига, каза говорител на летището в петък, добавяйки, че участъкът е ремонтиран в рамките на два часа.

Той е изграден по същите спецификации като другите във Великобритания, отговаряйки на индустриалните стандарти и разпоредби за безопасност, каза говорителят.

„Продължаваме да оценяваме всички опции по отношение на текущата поддръжка и дългосрочната устойчивост на цялата ни инфраструктура.“

Говорителят не коментира въпросите относно времето за възстановяване на настилката на пистата, вида на използвания асфалт или евентуални промени в материала.

Пистите обикновено се обновяват на всеки 10 до 15 години.

Експерти казват, че летището, едно от най-натоварените във Великобритания и използвано от нискобюджетни авиокомпании, включително Ryanair и EasyJet, може да е по-уязвимо от топлина, тъй като е на по-висока надморска височина от останалите летища около столицата: Хийтроу, Гетуик и Станстед.

Около 14 полета, които трябваше да кацнат в Лутън, бяха пренасочени към други летища, включително Гетуик и Станстед в понеделник следобед, според данни на FlightRadar24.

Кралските военновъздушни сили на Великобритания съобщиха в понеделник, че самолетите им са използвали алтернативни летища на въздушната им база Брайз Нортън поради екстремни температури, след като Sky News съобщи, че горещото време е разтопило пистата в базата Оксфордшър.

Докладът на Лутън за адаптиране към изменението на климата, публикуван през ноември 2021 г., предупреди, че един от ключовите рискове е високите температури, причиняващи щети на инфраструктурата или оказващи влияние върху операциите.

Летището заяви, че в средносрочен план ще трябва да гарантира, че всички проекти за възстановяване на повърхността на летището ще вземат предвид въздействието на повишаващите се температури.

Как се справят други летища

Използваните повърхностни материали зависят от климата и местните условия, както и от други фактори като цена.

Бетонът е по-добър от асфалта при издържане на екстремни горещини, въпреки че също така е по-скъп и не е толкова подходящ в райони, предразположени към проблеми със слягане на почвата, каза тази седмица Грег Уайт, директор на Програмата за изследване на летищната настилка в австралийския Университет на Съншайн Коуст.

Съединените щати имат смесица от типове писти, докато в Близкия изток най-големият център Дубай използва "множество пластове асфалт", според видеоклип на летищата в Дубай за скорошен проект за рехабилитация на пистата.

Във Великобритания и Австралия асфалтовите писти са най-често срещани, каза Уайт, въпреки че използват различни нива на здравина в зависимост от местния климат.

Това означава, че в Австралия, където летните температури от 40 градуса по Целзий не са безпрецедентни, асфалтовите писти не се топят, както се случи в Лутън.

„Това ще се случи в Австралия, само ако температурата достигне 50 градуса. Вероятно ще се случи и в Близкия изток, ако температурата там достигне 60 градуса“, ​​каза Уайт. „Трябва да е ситуация, която е извън нормата. Но това може да се случи и в студения край на графиката. Ще получите различни повреди, но това може да се случи при силен студ, ако имате нещо, което е проектирано и построено за много по-топло време."

Лутън може да направи пистата си по-устойчива на висока температура, но това от своя страна ще я направи по-податлива на изключително ниска температура, каза Уайт.

Други предизвикателства

Международният съвет на летищата (ACI), група, представляваща летищата в световен мащаб, заяви, че скоро ще публикува наръчник за поддръжка на летища за членове с раздел, посветен на управлението на настилката.

„Това включва списъци с вероятни причини за проблеми с настилката, а някои са свързани с климата“, каза говорител на ACI.

Кръпките по пистата са само едно от потенциалните предизвикателства, пред които са изправени летищата с покачването на температурите, като други включват самолети, изискващи по-дълги разстояния за излитане и ограничения на теглото при по-горещи условия.

Тъй като температурите стават по-високи, самолетите се нуждаят от по-дълго време и повече гориво, за да излетят, тъй като горещият въздух е по-разреден.

Проучване на Федералната авиационна администрация, публикувано през ноември 2021 г., показа, че пистите на осем или девет от 30-те най-натоварени летища в САЩ може да се наложи да бъдат удължени с поне 500 фута (152 метра) поради бъдещо повишаване на температурата или по-високи валежи, което изисква повече спирачен път .

Повишаването на морското равнище и по-мощните бури означават, че много летищни оператори също инвестират в мерки като по-високи писти, морски стени и по-добри дренажни системи, за да предпазят своите недвижими активи в бъдеще.