Airbus спечели поръчка от Китай за $37 млрд. за сметка на Boeing

Двете компании продължават да се борят за надмощие на китайския пазар

19:30 | 1 юли 2022
Обновен: 21:24 | 1 юли 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Airbus SE отбелязва един от най-успешните дни в историята си, след като продаде 300 самолета на стойност над 37 млрд. долара на 4 китайски авиокомпании и същевременно постигна огромна победа срещу основния си конкурент Boeing Co. в борбата за надмощие в най-голямата азиатска икономика, предава Bloomberg.

China Eastern Airlines Corp. ще купи 100 тяснофюзелажни самолета A320neo, а Air China Ltd. - 64 jets. Нейното дъщерно дружество Shenzhen Airlines ще купи още 32 машини според отделни документи подадени от компанията в петък. По-рано China Southern Airlines Co. заяви, че ще купи 96 броя A320neo, както още вземе под наем още самолети.

Китай е страната с най-голямо население в света и е ключов пазар както за европейската Airbus, така и за американския ѝ конкурент Boeing. И двете полагат големи усилия, за да увеличат присъствието си там. Поръчките бяха направени в момент на все по-сериозно политическо напрежение между САЩ и Китай.

Пътуванията в страната все още са ограничени поради мерките свързани с Covid, но поръчките за самолети трябва да се направят години по-рано, като се има предвид ограничения брой производители.

Съобщенията представляват първите големи поръчки на реактивни самолети в Китай от близо три години. Boeing исторически смята China Southern за най-големия си клиент в страната. През май авиокомпанията премахна повече от 100 от модела 737 Max на американската фирма от краткосрочните си планове за развитие, като се позова на несигурността относно доставките.

Самолетите на China Southern ще бъдат доставени между 2024 г. и 2027 г., според документи подадени на борсата в петък. Превозвачът отделно ще наеме 19 A320neo. Доставките за Air China ще бъдат направени между 2023 и 2027 г., а тези на Shenzhen Airlines от 2024 до 2026 г.

По-рано China Southern очерта планове за бързо разширяване на своя флот от 737 Max, като през март каза, че тази година очаква да бъдат доставени 39 броя и общо 103 до 2024 г. Нито един от другите държавни превозвачи на Китай не каза дали може да възобнови полетите с Max, след като официално се върне в експлоатация. Китай беше първият, който спря самолета след фаталните катастрофи в Индонезия и Етиопия.
След спирането на Max, Airbus изпревари Boeing в получаването на поръчки и пазарен дял за тяснофюзелажни самолети, въпреки че европейският производител на самолети не успява да увеличи производството, за да отговори на нарастващото търсене. Миналия месец главният изпълнителен директор Гийом Фори каза, че забавени доставки на двигатели означава, че Airbus не е в състояние да достави иначе напълно построени реактивни самолети.

За да се справи с нарастващото изоставане, Airbus продължава с амбициозни планове да увеличи производството на своето най-продавано семейство самолети A320 до 75 на месец до 2025 г., като се стреми да увеличи преднината си. Бързо развиващият се индийски бюджетен превозвач IndiGo, управляван от InterGlobe Aviation Ltd., е най-големият клиент в света за A320neo, като е поръчал 730 от тези самолети.
В края на 2021 г. China Southern – най-голямата авиокомпания в страната – разполагаше с флот от 399 тяснофюзелажни Boeing, според последния ѝ годишен доклад. Освен това имаше 334 тяснофюзелажни Airbus SEA320 в края на миналата година.