Защо са толкова скъпи самолетните билети

Анураг Котоски, Bloomberg

15:00 | 14 юни 2022
Преводач: Петя Кушева

 

Хората отново се връщат към планирането на почивки, но има един въпрос който вълнува всички.

Защо самолетните билети са толкова скъпи?

1. Гигантските самолети все още не летят.

Авиокомпаниите наистина не са върнали всичките си големи самолети като Airbus A380, защото все още не са достатъчно уверени, че при това повторно отваряне търсенето е реално и ще продължи. Това по същество означава, че има по-малко места между точки А и Б в сравнение с нивата преди пандемията. Освен това, някои авиокомпании, като хонконгската Cathay Pacific почти не летят по международни полети. British Airways, например, вече дори не лети до Хонконг. Това води до повишаване на цените.

2. Цените на горивата

Нахлуването на Русия в Украйна доведе до повишаване на световните цени на петрола, а горивото е голяма част от разходите на авиокомпаниите. Достига до близо 40% за една авиокомпания в сравнение с по-малко от 30% преди пандемията.

Авиокомпаниите нямат друг избор, освен да ги прехвърлят на потребителя с по-високи цени за билети.

3.  Отмъстителният пътник

Пътникът, който си отмъщава, е човек който е чакал повече от 2 години, за да лети и да отиде до любимата си дестинация, но не е успял да го направи и е готов да похарчи толкова, колкото иска всяка авиокомпания.

4. Липсата на персонал

Авиокомпании и летища уволниха стотици хиляди хора, сред които пилоти, кабинен състав и служители за обработка на багаж. Сега авиокомпаниите и летищата изведнъж откриват, че не могат да бързо наемат обратно тези хора, защото те или са намерили алтернативни професии или просто не искат да работят по летищата.

Това означава забавяне, отменени полети и много усложнения за авиокомпаниите.

5. Балансът на авиокомпаниите

По-високите цени дават възможност на авиокомпаниите да възстановят част от загубите. Авиокомпаниите загубиха общо над 200 млрд. през трите години до 2022 г. А сега високите цени им дават някаква компенсация. Но големият въпрос е колко дълго ще се задържи тази цена? Това може да само се предполага. Ако предлагането отговаря на търсенето, ако всички самолети се върнат във въздуха, ако цените на горивата се стабилизират, тогава високите тарифи може да не се задържат завинаги.