Qatar Airways: Дефектите в модели на Airbus създават риск от пожар

Qatar Airways и Airbus водят съдебен спор от месеци, в който са заложени стотици милиони долари

21:03 | 30 март 2022
Обновен: 22:26 | 30 март 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Qatar Airways заяви, че повърхностни дефекти на самолетите A350 на Airbus водят до риск от възпламеняване на резервоарите за гориво, подкрепяйки твърдението си, че безопасността на модела е заложена на карта в рамките на все по-ожесточения правен спор с производителя на самолети, съобщава Bloomberg.

В документи, публикувани във вторник, Qatar Airways заяви, че слоеве боя върху големи части от A350 са били увредени толкова сериозно, че през тях могат да проникнат вятър или замърсители като сол и хидравлични течности и да нанесат щети на покритието, което осигурява на самолета защита от мълнии. Това е особено голям проблем за крилете където са разположени резервоарите за гориво.

Аргументът ще бъде изцяло представен в съда в Лондон следващия месец, като залогът и за двете страни са стотици милиони долари. Qatar Airways заведе дело срещу Airbus в края на миналата година заради проблеми с повишеното износване на композитното покритие на фюзелажа на A350 след месеци на разногласия относно сериозността на дефекта. Airbus признава проблема, но оспорва твърдението на авиокомпанията, че той застрашава безопасността на самолетите.

И двете страни са предявили искания за компенсации. Qatar Airways е приземила 22 самолета от модела А350 към днешна дата, докато Airbus отмени две доставки и отделен договор за друг неин модел - A321. Тези поръчки са обект на друго съдебно производство.

Две агенции

Qatar Airways има подкрепа от нейния местен регулатор на авиационната сигурност, но Европейската агенция за авиационна безопасност заяви, че самолетът е годен за полети.

Превозвачът цитира оценка на агенцията от април 2021 г., като посочва, че заплахата от мълнии би представлявала опасност, ако съвпадне с инцидент при резервоарите за гориво. От Qatar Airways твърдят, че тъй като щетата може да бъде нанесена на крилата, това означава, че е възможно да съвпадне и с такъв инцидент.

Airbus отхвърля “продължаващото публично погрешно обвинение на Qatar Airways относно естеството на тези проблеми и влиянието им върху летателната годност на самолета А350”, заяви говорител на компанията. Производителят на самолети работи с европейския регулатор от самото начало и продължава да го прави, добави той.

“Дефектният” дизайн

Главният технически директор на Qatar Airways Али Ал Хили заяви, че сегашният дизайн и производство на A350 са „дефектни“ и че той е инспектирал всички приземени самолети от модела на авиокомпанията. Qatar Airways предостави снимки в изявлението си, показващи въпросните щети.

Алтернативите на А350

Qatar Airways отхвърли твърдението на Airbus, че авиокомпанията е приземила самолетите от модела A350 по търговски причини, заради ефекта на коронавирусната пандемия върху бизнеса ѝ.

Qatar Airways работи с по-голям капацитет от преди пандемията, твърдят от компанията, и се наложи да се обърне към алтернативи, включително за временни споразумения, при които наемодател предоставя самолет, заедно с екипаж, поддръжка и застраховка. Тя добавя, че се е наложило да върне в употреба и самолети от модела А380. Тези договорености са скъпи и доведоха до оплаквания относно обслужването, посочват от Qatar Airlines.

Въпреки продължаващия съдебен спор авиокомпанията се опита да отрече твърдението на Airbus, че напрежението между двете дружества нараства.

“Qatar Airways и Airbus работят заедно от над 20 години”, заяви Крунослав Краячевич, старши мениджър по надзора на производството и доставките на самолети за Qatar Airways. "Уверен съм, че връзката ще остане силна и ще продължи въпреки тези процедури", добави той.