Airbus ускорява с 20% производството на самолети през 2022

Гийом Фори, директор на Airbus

16:00 | 18 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Нека първо говорим за цифрите. Вие подобрихте очакванията. Ще върнете дивидентите. Наемате агресивно. Airbus загърби ли вече пандемията?

Не, пандемията още не зад гърба ни, но сме на пътя на възстановяването.

Миналата година доставихме 611 самолета. Малко повече от очакванията ни, но остава още много работа до пълното възстановяване – до 863 самолета, които доставихме през 2019г.

Вървим напред, но все още се борим с последиците от пандемията.

Споменахте насоките си, а аз четох много бележки на анализатори. Те мислят, че отново сте предпазливи в насоките си. Вие току-що отговорихте на очакванията. Ще ги подобрите ли тази година или става още нещо, особено със свободните парични потоци? Доставките изглеждат добре, свободните парични потоци са малко под очакванията.

Ние обяснихме на анализаторите връзката с 2021г. Ние имахме наистина много силна година. Подобрихме очакванията си. Дадохме насоки за 720 самолета, които ще бъдат доставени през 2022г. Насоките за 2021 бяха за 600 самолета и ние се справихме малко по-добре.

Но като сравните 600 с 720, това е 20% повече.

Няма да е лесно, но сме на тази траектория и сме решени да ги изпълним.

Да говорим за бизнеса в момента. Какво забелязвате около производствената инфлация? Как се държат веригите на доставка? Колко е лесно да се наемат хора в момента? Колко ценова сила имате? Какво става в момента? Сега инфлацията е основна тема. Как засяга Airbus?

Благодаря, това са много въпроси. В последните 18 месеца до 2г. се фокусирахме особено силно върху търсенето, в подкрепата на нашите клиенти, реорганизация на производството си за адаптирането му към пандемията.

Сега отново ускоряваме производството. Правим го обаче в много сложна среда, особено за доставчиците ни.

Вероятно следващите 18 месеца ще работим главно по управление на ситуацията около веригите за доставка. Доставчиците ни ускоряват доставките в много сложна среда, която и те самите трябва да управляват, защото достъпът до суровини е труден и цените са високи, наред с цените на енергията. Логистиката по света е предизвикателство и цените са много  високи.

Накрая, но не на последно място, да намериш правилните хора, правилните служители, уменията, човешките ресурси, става все по-трудно.

Така че с много неща трябва да се справим.

Организирахме се, за да се справим с предизвикателствата в снабдяването по време на Covid-19, за да получим очаквания и предвидимост за доставките и ще използваме тези инструменти, за да продължим да прогнозираме и решаваме проблемите преди да се появят и да засегнат производството.

Вероятно най-трудното през 2022г и дори 2023г ще бъдат веригите на доставка.