Starliner на Boeing най-накрая излезе в орбита почти без проблеми

Предишният опит от 2019 г., при който Starliner прекара 48 часа в орбита, беше прекратен заради „критични софтуерни дефекти“

11:28 | 20 май 2022
Обновен: 13:35 | 20 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: NASA
Снимка: NASA

Boeing Co. и НАСА изстреляха дълго отлаганата космическа капсула Starliner за планирано скачване с Международната космическа станция след два по-ранни неуспешни опита на програмата, която разтърси компанията и остави SpaceX като единствената американска опция за превоз на астронавти, пише Bloomberg. 

Ракетата на United Launch Alliance Atlas V изстреля кораба без екипаж от космическия център Кенеди във Флорида в 18:54 ч. ET четвъртък за еднодневно пътуване до космическата станция.

Планирано е CST-100 Starship да пристигне около 24 часа по-късно в петък и да тества множество технологии за скачване, които Boeing не успя да използва по време на полет през декември 2019 г., който беше прекратен заради софтуерни проблеми.

Инженерите на Boeing и НАСА проучват защо два от 12-те двигателя, разположени в задната част на космическия кораб, са се провалили по време на ключова маневра, въпреки че летателните компютри бързо са преминали към други системи, каза мениджърът на търговския екипаж на НАСА Стив Стич в брифинг часове след старта. Системата за тяга се използва и в ранните фази на подхода на Starliner към космическата станция и когато той излиза от орбита, за да започне връщането си на Земята.

starliner boeing

„Системата е проектирана да бъде допълваща и работи, както е проектирана, а сега екипът работи върху причината за възникването на тези аномалии“, каза Марк Напи, мениджър Starliner на Boeing. Инженерите може да успеят да разрешат проблемите по време на полета, каза Стич.

Система, която отстранява топлината от вътрешността на космическия кораб, наречена сублиматор, също е работила „бавно“ по време на полета и ще бъде изследвана, каза Стич.

starliner boeing

Тестовият полет идва в критичен момент за Boeing, който се опитва да преодолее години на предизвикателства с развитието на Starliner. Boeing натрупа 595 милиона долара извънредни такси, за да покрие закъсненията на Starliner, включително 185 милиона долара миналия октомври. Освен това главният изпълнителен директор Дейв Калхун е обект на критики от клиенти и инвеститори, тъй като Boeing има проблеми да спази крайните срокове и техническите стандарти в своята продуктова гама.

„Нямаше да сме тук в момента, ако не бяхме уверени, че това ще бъде успешна мисия“, каза астронавтът Бъч Уилмор в сряда по време на брифинг преди старта с представители на НАСА.

Към Уилмор се присъединиха астронавтите Сунита Уилямс и Марк Финке; тримата са работили с Boeing по разработката и всеки се надява да бъде избран за бъдещ полет на Starliner.

Втори транспорт

НАСА желае да получи втора транспортна опция за своята програма за търговски екипажи, цел, поставена преди осем години с възлагането на договори на Boeing и корпорацията Space Exploration Technologies на Илон Мъск за изграждане и експлоатация на превозни средства за транспорт на астронавти до и от космическата станция. SpaceX е извършила четири ротации на астронавти до МКС, като последното ѝ изстрелване е на 27 април, а петото е планирано за септември.

Извеждането на кораба в орбита е само едно от множеството предизвикателства, пред които се изправя Boeing, включително забавяне на доставката на водещия търговски самолет 787 и недостиг на части, който забави производството на най-продавания 737 Max. Boeing също участва в текущата работа за подготовка на отделен проект на НАСА, масивната SLS ракета за мисии до Луната, която трябва да полети след години на забавяне и превишаване на разходите.

starliner boeing

Ако днешният тест не разкрие допълнителни големи проблеми, планът е програмата да е готова за изпитание с астронавти до края на 2022 г. След това редовните ротации на екипажа на МКС със Starliner ще започнат през 2023 г., ако не се появят допълнителни проблеми.

Последният опит за изстрелване на Starliner през август беше преустановен, след като множество клапани на задвижващата система, използвана в космоса, престанаха да реагират малко преди планирания полет. Това предизвика обширни тестове и накара инженерите да запечатат по-добре клапаните и да предотвратят просмукването на влага, което се смята, че е допринесло за химическа реакция, която е попречила на тяхната работа.

Предишният опит от 2019 г., при който Starliner прекара 48 часа в орбита, беше помрачен от това, което панелът за преглед на НАСА по-късно счете за два „критични софтуерни дефекта“. 

Starliner претърпя проблем със своя софтуер за определяне на времето на мисията малко след достигане на космоса, като корабът показваше изминало време с 11 часа различно от действителното време на мисията. Това го накара да запали множество двигатели твърде рано, изгаряйки твърде много гориво, за да позволи на кораба да продължи към космическата станция. Пет месеца по-късно Boeing заяви, че иска да извърши втори демонстрационен полет без екипаж.