Starliner на Boeing ще се забави до следващата година

Компанията беше прекарала месеци в обновяване на софтуерните системи на Starliner

15:07 | 14 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing Co. ще трябва извади капсулата си Starliner от ракета й, за да направи по-задълбочено изследване на клапаните на задвижващата система, след като миналата седмица беше спряно изстрелване - стъпка, която може да отложи планираната мисия до следващата година.

Четири от 13-те клапана в задвижващата система на Starliner остават затворени и ще преминат „по-дълбоко отстраняване на неизправности“ в търговския екип на Boeing за преработка на товари и екипажи, се казва в изявление на компанията в петък. Boeing, НАСА и производителят на ракети United Launch Alliance очакват да вземат решение за нова дата на изстрелване, след като проблемът бъде решен.

Неуспехът е още един удар за усилията на Boeing да убеди НАСА, че корабът може безопасно и надеждно да превозва екипажи до Международната космическа станция. Последният проблем ще доведе до продължително забавяне за следващия изпитателен полет на Starliner предвид натоварения график за ULA и недостиг на налични портове за скачване в орбиталната лаборатория. 

Били са изчерпани всички възможности за диагностициране на проблема с клапаните, докато корабът е в ракетата ULA Atlas V. Сега екипажът трябва да върнат капсулата в съоръжение на Boeing за по-задълбочен анализ, каза Джон Фолмър, вицепрезидент и мениджър на програмата на Starliner.

Твърде рано е да се каже кога корабът ще стартира, каза той.

„Със сигурност ще се надяваме възможно най-рано и ако можем да летим тази година, това би било фантастично, но в този момент мисля, че това би било твърде много спекулации“, каза той на пресконференция.

Акциите на Boeing паднаха с 1,4% до 234,79 долара към 15:10 ч. в Ню Йорк. Акциите се повишиха с 11% тази година до четвъртък, докато Dow Jones Industrial Average напредна с 16%.

starliner boeing

Компанията се опитва да демонстрира, че може да изпълни договор на Националната администрация по аеронавтика и космическо управление за превозване на астронавти до космическата станция, като така отговори на предизвикателството на Space Exploration Technologies Corp. на Илон Мъск.

За главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун успехът на Starliner е от огромно значение, докато работи за възстановяване на инженерната култура на компанията и за отстраняване на пропуските в качеството в нейното продуктово портфолио. Компенсационният му пакет включва награди, свързани с определени цели - включително успешен полет на Starliner с екипаж, както и пълното глобално връщане в експлоатация на самолета 737 Max след две фатални катастрофи.

Инженерите на Boeing се опитват да установят какво е причинило клапаните на задвижващата система на космическия кораб да покажат, че са били затворени по невнимание в началото на обратното броене за изстрелване на 3 август. Тази мисия в крайна сметка беше отменена и ракетата и капсулата бяха върнати обратно в хангара на United Launch Alliance, където можеше по-добре да се преценят проблема с вентилите.

Сегашното мислене сочи към окислител, който може да е проникнал през уплътненията в дефектните клапани и след това да е влязъл в контакт с влага, като така е създал азотна киселина и в крайна сметка корозия, каза Фолмър.

„Това е, което разглеждаме в момента като най-вероятната причина за проблема“, каза той.

Boeing Starliner

Boeing също е видял някои погрешни измервания на индикатори за положение на клапани след бурята, преминала през района. Този въпрос не е свързан с корозията, която инженерите подозират е най-вероятно в основата на проблемите.

Компанията беше прекарала месеци в обновяване на софтуерните системи на Starliner след неуспешен тестов полет през декември 2019 г., в който космическият кораб не успя да се скачи с космическата станция.

Първоначалният провал накърни репутацията на Boeing като инженерна сила, докато компанията се измъчваше и от катастрофите на Max, които бяха свързани с лош софтуер за управление на полета.