Boeing отлага полета на Starliner заради нов проблем

Boeing прекара година и половина в коригиране на проблеми, отбелязани по време на прегледите на НАСА

07:02 | 4 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing Co отмени полета на своя CST-100 Starliner до Международната космическа станция във вторник поради нова системна грешка, пореден неуспех за американската космическа компания след изпълнение с проблеми дебют на капсулата през 2019 г.

Инженерите на Boeing изключиха „редица потенциални причини, включително софтуер“, но все още работеха, за да разберат източника на „неочаквани индикации за положение на клапани“ в задвижващата система, се казва в изявление на Boeing във вторник вечерта.

"Необходимо е допълнително време за завършване на оценката", каза Boeing и добави, че също няма да използва следващия потенциален прозорец за полет в сряда.

Забавянето на изпитателния полет във вторник поставя под въпрос времето на следващата мисия на Boeing, която трябва да е с екипаж на борда. Компанията твърди, че тя ще се проведе не по-рано от декември.

Инженерите на Boeing откриха проблема с позицията на клапаните по време на подготовката преди старта във вторник, докато проверяваха за евентуални последици след електрически бури в региона, се казва в изявление на Boeing.

„Ще оставим данните да водят нашата работа“, каза Джон Волмър, мениджър на програмата пред "Ройтерс". „Няма да стартираме, докато капсулата ни не се представи номинално и екипите ни са уверени, че е готова за полет.“ 

Корабът Starliner, натоварен със запаси, тярбваше да излети на ракета Atlas V, оперирана от United Launch Alliance, партньорство на Boeing и Lockheed Martin Corp, от космическия център в Кейп Канаверъл, Флорида.

Изстрелването първоначално беше планирано за миналия петък, но беше отложено от НАСА, след като МКС изгуби контрол за кратко - злополука, причинена от неволното запалване на реактивните двигатели на новия руски сервизен модул. Руската космическа агенция обвини за това софтуерна грешка, но е възможно причината да е била остатъчно гориво в модула, тъй като той не успя да използва пълноценно двигателите си по време на полета до МКС.

Безпилотната мисия бе предназначена като предшественик на полет с екипаж, който потенциално може да бъде извършен преди края на годината. 

Това е най-новото препятствие за американския аерокосмически гигант, който трябва да се справя с криза след криза - пандемия, която смаза търсенето на нови реактивни самолети и скандал с безопасността, причинен от две фатални катастрофи на 737 MAX - които накърниха финансите и инженерната репутация на Boeing.

Boeing планира да върне ракетата и космическия кораб обратно към съоръжението за вертикална интеграция в сряда за по-нататъшна проверка и тестване.

Капсулата Starliner оглави усилията на Boeing срещу SpaceX на милиардера предприемач Илон Мъск кой да бъде първият, който ще върне астронавтите на НАСА в космическата станция с полет от американска почва от близо десетилетие.

Но поредица от софтуерни грешки по време на дебютното стартиране през декември 2019 г. доведе до неспособността на капсулата да се прикрепи към МКС. Crew Dragon на SpaceX изпълни три мисии с екипаж от 2020 г. насам, като четвъртата е планирана още на 31 октомври, според НАСА.

Boeing прекара година и половина в коригиране на проблеми, отбелязани по време на прегледите на НАСА.

НАСА през 2014 г. възложи договори на Boeing и SpaceX за изграждане на собствени капсули, които биха могли да отведат американски астронавти до космическата станция в опит да прекъснат зависимостта на САЩ от руските превозни средства "Союз" за пътуване до космоса след края на програмата на НАСА за космически совалки през 2011.